Ambasador Njemačke u BiH Kristijan Helbah uručio je danas direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću opremu vrijednost 230.000 KM, koju je donirala njemačka Vlada i Savezna policija.

Ova donacija realizovana je u okviru Sporazuma o bilateralnoj pomoći Granične policije BiH sa Saveznom policijom NJemačke, pri čemu će Međunarodnom graničnom prelazu Šamac biti dodijeljena oprema vrijedna 130.000 KM, dok se preostalih 100.000 KM odnosi na podjelu 40 čitača dokumenata za granične prelaze u BiH.

Zahvaljujući za donaciju, Galić je istakao da su nakon katastrofalnih poplava u BiH, koje su i Graničnoj policiji BiH nanijele veliku štetu u materijalno-tehničkom smislu, Vlada i Savezna policija NJemačke reagovale veoma brzo i za samo tri dana obezbijedile neophodnu pomoć, koja je danas i svečano uručena.

„Granična policija BiH će i dalje ostati iskren i pouzdan partner ne samo Njemačkoj, nego i drugim zemljama u EU i regionu, s ciljem efikasnije zaštite granica i što veće bezbjednosti građana“, poručio je Galić.

Njemački ambasador potvrdio je da institucije njegove zemlje Graničnu policiju BiH doživljavaju kao istinskog i veoma respektabilnog partnera.

„Funkcionalna i efikasna granična služba veoma je važna za unutrašnju stabilnost i bezbjednost svake države. Željeli bismo da u BiH imamo još ovakvih partnera poput Granične policije BiH“, naglasio je Helbah.

On je izrazio uvjerenje da će nakon opštih izbora u BiH uskoro biti formirana vlast na svim nivoima, nakon čega građani mogu sa sigurnošću da očekuju pomoć NJemačke domaćim vlastima da što efikasnije krenu u neophodne strukturalne i ekonomske reforme s ciljem ubrzanja evropskog puta BiH.

„Mi smo tu i spremni smo za saradnju. Očekujemo partnere koji će biti spremni da konačno provedu reforme koje će od BiH napraviti funkcionalniju državu“, istakao je njemački amabasador u BiH.

Osim Helbaha, u njemačkoj delegaciji bili su i predstavnici Savezne policije Njemačke, i to direktor Službe za međunarodne poslove i evropsku saradnju Bodo Kaping, saradnik u Odjeljenju za bilateralnu i međunarodnu saradnju Andreas Frike-Hejne i oficir za vezu za BiH i Hrvatsku Ring Kuc.

Vlada Njemačke, u okviru Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, preuzela je obavezu podrške u osnivanju i operativnom jačanju Granične policije BiH.

Njemačka vlada je do sada Graničnoj policiji BiH donirala opremu vrijednu više od sedam miliona KM.

 

Riječ je, između ostalog, 60 optičkih i 10 mobilnih čitača za biometrijske isprave, a što se tiče obuke, NJemačka je finansirala obuku jedinice za nadzor i osmatranje, jedinice za podršku i kontrolu, obuku za bombne tehničare, kormilare, kriminaliste i detektive, prepoznavanje falsifikovanih dokumenata, trenera za sistem policijskog obrazovanja, kao i menadžment obuku.

Izvor: Srna