Trebinje će rekonstrukcijom Gradskog parka koja je u toku dobiti jedan od najmodernijih parkova sa atraktivnim sadržajima u Republici Srpskoj i šire.

Park, koji je poznat po bogatim biljnim vrstama, biće pokriven zelenilom, zasađen novim sadnicama, cvjetnim zasadima između kojih će biti postavljene popločane staze, a imaće prostor za fitnes, šah, dječije igralište, kao i druge neophodne sadržaje za ugodan boravak i igru, prenosi Srna.

Direktor Javne ustanove za ekologiju i bezbjednost grada Trebinja Stevan Bekan rekao je da je u parku prethodnih dana zbog bezbjednosnih razloga uklonjeno dvadesetak suvih i oboljelih stabala, napominjući da zajedno sa Šumarskim fakultetom iz Beograda rade na izrada projekta hortikulturnog rješenja ove površine.

“Na proljeće planiramo da cijeli park ozelenimo, da svaku sadnicu zamijenimo novom, prateći projekat za koji se nadamo da će zadovoljiti sve uslove i estetike i funkcionalnosti parka”, kaže Bekan.

U fazi je popločavanje staze, dok će zbog zime, ostali radovi biti završavani na proljeće.

Planirane aktivnosti na izgradnji i uređenju infrastrukture, hortikulture i mobilijara grad će koštati 112.000 KM.

Jedan od najzahtjevnih radova u parku je navodnjavanje zelenila automatizovanim sistemom prskalica prema najsavremenijim metodama, što rijetko koji park ima.

Direktor Komunalnog preduzeća Nedeljko Lambeta rekao je da je novi sistem podijeljen u tri upravljačke jedinice i biće zalivan samo noću, po sektorima, od ponoći od šest sati ujutru, pa će se danju svim dijelovima parka moći nesmetano prolaziti.

Lambeta ističe da su ovo prvi ozbiljniji radovi u parku nakon 20 godina, napominjući da je bio toliko zarastao i zapušten da sunce uopšte nije dolazilo tamo, dok je sada dovoljno osunčan.

Park će biti kvalitetnije osvijetljen – savremenom LED rasvjetom, a da bi se se zaštitili sadržaji parka biće instalirana 41 profesionalna “antivandal” kamera.

 

Izvor: Srna, Foto: Arhiva HP