Требиње ће реконструкцијом Градског парка која је у току добити један од најмодернијих паркова са атрактивним садржајима у Републици Српској и шире.

Парк, који је познат по богатим биљним врстама, биће покривен зеленилом, засађен новим садницама, цвјетним засадима између којих ће бити постављене поплочане стазе, а имаће простор за фитнес, шах, дјечије игралиште, као и друге неопходне садржаје за угодан боравак и игру, преноси Срна.

Директор Јавне установе за екологију и безбједност града Требиња Стеван Бекан рекао је да је у парку претходних дана због безбједносних разлога уклоњено двадесетак сувих и обољелих стабала, напомињући да заједно са Шумарским факултетом из Београда раде на израда пројекта хортикултурног рјешења ове површине.

“На прољеће планирамо да цијели парк озеленимо, да сваку садницу замијенимо новом, пратећи пројекат за који се надамо да ће задовољити све услове и естетике и функционалности парка”, каже Бекан.

У фази је поплочавање стазе, док ће због зиме, остали радови бити завршавани на прољеће.

Планиране активности на изградњи и уређењу инфраструктуре, хортикултуре и мобилијара град ће коштати 112.000 КМ.

Један од најзахтјевних радова у парку је наводњавање зеленила аутоматизованим системом прскалица према најсавременијим методама, што ријетко који парк има.

Директор Комуналног предузећа Недељко Ламбета рекао је да је нови систем подијељен у три управљачке јединице и биће заливан само ноћу, по секторима, од поноћи од шест сати ујутру, па ће се дању свим дијеловима парка моћи несметано пролазити.

Ламбета истиче да су ово први озбиљнији радови у парку након 20 година, напомињући да је био толико зарастао и запуштен да сунце уопште није долазило тамо, док је сада довољно осунчан.

Парк ће бити квалитетније освијетљен – савременом ЛЕД расвјетом, а да би се се заштитили садржаји парка биће инсталирана 41 професионална “антивандал” камера.

 

Извор: Срна, Фото: Архива ХП