Đačko doba oduvijek se pamtilo po lijepim uspomenama iz školskih klupa, ekskurzijama,  zajedničkim velikim odmorima, a generacije trebinjskih đaka i danas pamte čuvene kiflice nastale u domu porodice Tomislava Bakoča.

Ovo slano pecivo ni s godinama koje su uslijedile nije promijenilo svoj karakterističan ukus,  a na velikim odmorima ispred škola uvijek je najveća gužva baš ispred štanda sa kiflicama.

Već 22 godine Tomislav zajedno sa svojom suprugom Borkom uspjeva da obraduje nepca, kako đaka, tako i profesora. Svakog dana, ispred Centra srednjih škola i tri osnovne škole u gradu, tačno u minut stiže sa punom korpom svježih, toplih i ukusnih kiflica.

Kada je došao iz Sarajeva 1996. godine nije imao zaposlenje, pa je odlučio da otpočne ovaj posao, ne nadajući se da će se pretvoriti u gradsku legendu.  Postoji li đak koji nije, bar jednom, probao čuvene Bakočeve kiflice?

Djeca baš obožavaju kifle i rado ih se sjećaju. Sada mi  masovno navraćaju starije generacije koje imaju djecu u školama,  pozdrave me, pitaju jesu li tu one stare kifle.  Ja vidim po osmijehu da su to stare mušterije koje su nekada kupovale kifle kod mene“  – rekao je Tomislav.

Ovaj posao pretvorio  se u porodični biznis,  a glavni „krivac“ za uspjeh ovih kiflica je Tomova supruga, dok je on, kako kaže  – zadužen samo za pečenje.

Sve sam mislio neću ovo dugo raditi, ali evo… Na ovaj način dopunjavamo kućni budžet, solidno se može zaraditi“ – kazao je Tomislav.

Tomislav kojeg brojni sugrađani znaju po nadimcima „Kifla“ i Tomo nekada je radio kao taksista u Sarajevu. Tada je, kaže, kupovao tuđe kifle, a nije mogao ni zamisliti da će jednog dana on biti prepoznatljiv po svojim, kako ih naziva „sarajevskim kiflama“.

 

J.D., I.D. / HP, april 2018.