U Trebinju, gdje je svake godine sve više turista, i dalje se dešava da gostima grad pokazuju vodiči iz regiona, iako je na jugu Republike Srpske dvadestak licenciranih vodiča.

Neki od trebinjskih vodiča imaju lokalnu licencu, pa turistima pokazuju samo Trebinje, a neki od njih posjeduju republičku i mogu sa turistima putovati širom zemlje. Svi su nezadovoljni što im hljeb uzimaju divlji vodiči iz regiona koji nemaju ni lokalnu niti republičku licencu, a uz to je veoma upitno kako predstavaljaju Trebinje.

Kažu da ponekad dnevno vide i po četiri vodiča iz Dubrovnika, koji vode grupe po Trebinju, a oni ne mogu da rade po Dubrovniku, pošto su kazne ogromne.

Bojan Čvoro, načelnik gradskog odjeljenja za inspekcije kaže da su sa približavanjem ljetnje turističke sezone počele i kontrole na terenu.

– Novi zakon o turizmu Srpske je jasno propisao da posao turističkog vodiča može obavljati samo osoba koja je dobila licencu u insitucijama RS. Tako štitimo domaće licencirane vodiče kako bi imali što više posla, a s druge strane, štitimo i kulturno – istorijsko i drugo nasljeđe, da se ne predstavlja gostima pogrešno ili neprimjereno – objašnjava on.

Čvoro kaže da je za to nadležna tržišna inspekcija koja za sada samo preventivno djeluje, a kontrolisano je preko 40 vodiča, koji su, uglavnom dolazili iz Srbije i Hrvatske.

-Svi turistički vodiči koji dođu u Trebinje se upoznaju sa odredbama Zakona, uz upozorenje da će svaki naredni put biti sankcionisan bilo ko iz agencije ko se pojavi u Trebinju – navodi načelnik trebinjskih inspekcija. On dodaje da se u Trebinju radi slično kao i u susjednim turističkim centrima, poput Dubrovnika.

– Svaki turistički vodič koji dođe sa strane u trebinjskoj Turističkoj organizaciji može dobiti spisak licenciranih  vodiča u Trebinju koji se unajmljuju za obilazak juga Hercegovine – ističe Čvoro.

Direktor trebinjske Turističke organizacije Marko Radić kaže da je ova organizacija obavjestila turističke agancije iz zemlje i regiona, kao i gradske i nacionalne turističke organizacije da moraju angažovati licencirane vodiče iz Trebinja. On napominje da je proteklih godina bila potražnja za vodičima koji govore njemački jezik, pa su animirani svi oni koji znaju taj jezik da se jave na konkurs resornog ministarstva za licenciranje.

– Problem u cijeloj BiH je turski jezik. Grupe iz Turske mogu obilaziti grad sa svojim vodičem, ali uz njih mora biti i naša licencirana osoba – navodi direktor trebinjske Turističke organizacije.

Na tri nove lokacije, autobuskoj stanici, Kulturnom centru i Muzeju Hercegovine ove sezone postavljeni su digitalni info kiosci, gdje su korisnicima dostupne sve bitne informacije cjelokupne turističke ponude sa opisima i navigacijama do lokacija.

Kazne do 2.500 KM

Po Zakonu o turizmu Republike Srpske kazna za neposedovanje licence turističkog vodiča se kreće od 500 do 2.500 KM.

 

Izvor: Srpska info/D.Čolović