Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić razgovarao je juče sa ambasadorom Srbije u BiH Aleksandrom Đorđevićem.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak i konzul Srbije u Trebinju Nebojša Božić, razgovarano je o aktuelim projektima koji se Hercegovini i Trebinju realizuju sredstvima Vlade Srbije, ali i o mogućnostima saradnje na budućim projektima.

Ćurić je podsjetio da je sredstvima Vlade Srbije u Trebinju izgrađen vrtić „Srbija“, a u toku je izgradnja duhovnog centra u Mrkonjićima, za koji je Srbija donirala 400.000 evra, Grad Trebinje planirao 900.000 КM u dvije budžetske godine, a Vlada Srpske 800.000 КM.

„Što se tiče donacije Srbije za rekonstrukciju Starog grada, u iznosu od dva miliona evra, u toku je izrada projektne dokumentacije za hendek. Riječ je o vrlo složenom a istovremeno i vrlo važnom projektu za naš grad“, kazao je Ćurić podsjetivši da je Srbija pozitivno odgovorila i na aplikaciju Saveza opština istočne Hercegovine, te obezbijedila sredstva i za izgradnju važne regionalne putne komunikacije Tjentište-Foča-Šćepan Polje.

„Riječ je o donaciji Srbije u vrijednosti od 10 miliona evra. Dionica je dužine 11 kilometara sa mostom od 400 metara. Trenutno se radi projektna dokumentacija i zajedno sa Vladom Srpske planirano je da već sljedeće godine otpočne gradnja“, naveo je gradonačelnik Trebinja.

Ambasador Đorđević ističe da je na sastanku bilo riječi i o mogućnostima za nove zajedničke projekte, istakavši da Grad Trebinje već ima neke od njih spremne, ali i da je još rano otkrivati detalje.

„Saradnja je uspješna, vi samo radite – i biće toga još više. Srbija je uz vas“, poručio je Đorđević nakon sastanka.

Izvor: Grad Trebinje