U našem okruženju ipak postoje svijetli primjeri ispunjavanja predizbornih obećanja. Umjesto kukanja na temu kako novca nema, kako neko nema podršku državne, entitetske ili neznam više koje vlasti bilo bi mnogo svrsishodnije svoje prohtjeve smanjiti i dati primjer građanima kako se štedi. Interesantna priča dolazi iz Metkovića, grada koji je nešto više od stotinjak kilometara udaljen od nas. Jako poučno, posebno za Trebinje koje je pred posljednje lokalne izbore imalo najmasovniju opštinsku administraciju po glavi stanovnika u cijeloj BiH. Promjenom vlasti taj neslavni rekord je otišao u istoriju, a novi vlastodršci su preuzeli primat najglomaznije lokalne administracije možda i na Balkanu.

Prenosimo u potpunosti članak portala danas.hr :

Kada je na ovogodišnjim lokalnim izborima mladi psihijatar Božo Petrov nadmoćno pobijedio Stipu Gabrića Jamba (jednog od najuglednijih biznismena Hrvatske) u trci za gradonačelnika Metkovića, postao je najveće iznenađenje izbora. Obećavao je tada puno, a čini se kako to nisu bila samo puka obećanja na koja su skoro svi navikli.

Grad Metković naslijedio je s dugom od 12 miliona i 800 hiljada kuna (oko 3,5 miliona KM), što je gotovo polovina budžeta.

Mlada gradska vlast s Božom Petrovom na čelu odlučila se za štednju i vraćanje dugova, a najprije su posegnuli u svoje džepove.

Tako je Petrov odmah na početku odlučio sprovesti u djelo najnepopularniju mjeru – udar po džepu. I to prvo po svom! Svoju, te platu gradskih načelnika, smanjio je za trećinu. I odmah je dug od tri plate zaposlenicima u vrtićima i drugim gradskim službama smanjen na dvije, javlja HRT.

“Broj od milion i po kuna (oko 400 hiljada KM) koje smo uštedili u ova dva mjeseca, dovoljno govori za sebe i opravdava razloge radi kojih smo to napravili. Ta mjera je dala rezultat, nadam se da će nam otvoriti i mogućnost za neke dugoročne kvalitetnije preduzetničke poteze“, rekao je gradonačelnik Metkovića.

Zamjenici gradonačelnika i vijećnicima plata od 1 kune

Zamjenici gradonačelnika i gradski vijećnici još rigoroznije štede – za svoj će rad mjesečno primati samo jednu kunu. Ipak, kako je rekao Nikola Oršulić, opozicioni odbornik HDZ-a, samim tim neće se ništa postići dugoročno, bez ulaganja, projekata, bez novih zapošljavanja.

I Metkovčanima je drago što ovo nije ostalo samo puko predizborno obećanje. Neki kažu da bi se i državni čelnici trebali povesti za navedenim primjerom.