Utočište za strance i voljeni dom za lokalno stanovništo – Ženeva je grad koji privlači ljude iz cjeloga svijeta zbog svojih ekonomskih mogućnosti, ljepota jezera i pogledom na Mon Blan.

 

Dom je za više međunarodnih organizacija, kao što su Crveni krst i UN. Više od 40 odsto mještana su došli van Švajcarske, a BBC donosi priču o gradu u kojem je zastupljeno stanovništvo iz 187 različitih zemalja svijeta.
Uprkos međunarodnim uticajima, Ženeva i dalje polaže pravo na svoj poseban karakter i istoriju. U 16. vijeku, Džon Kalvin, veliki protestantski reformator, ostavio je mnoge revolucionarne propovedi na ovom prostoru.

GeneveTourisme-54

U Ženevi je rođen i Henri Dunan, sljedbenik kalvinističke vjere, koji je pomogao da se osnuje Crveni krst u ovom gradu 1863. godine. Ova humanitarna ideja bila je inspiracija za prvu Ženevsku konvenciju 1864. godine.

„Mještani su veoma opušteni, ali su prilično konzervativni kada je u pitanju komunikacija s nekim ko nije porijeklom iz njihovog grada“, rekao je Nijazi Gunej, porijeklom iz Turske, koji u Ženevi živi već 15 godina.

Sedrik Vikera, porijeklom iz Ženeve, koja sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama, priznala je da je sa svojim gradom ostala u dobrim odnosima, ali da on ponekad može biti „težak“ za nove stanovnike.

„Međutim, za sve je potrebno vrijeme i način prilagođavanja“, dodala je ona.

Bez obzira na porijeklo, svi stanovnici tokom ljeta uživaju na Ženevskom jezeru i na Jet d’Eau – fontani u Ženevi visokoj 140 metara. Ova dva mjesta inače su među najpoznatijim znamenitostima u Švajcarskoj.
GeneveTourisme_1220x600
„Možete plivati u jezeru, ručati pod vedrim nebom i družiti se s mještanima, a u isto vrijeme uživati u prekrasnom pogledu“, rekla je Sedrik Vikera.

Grad je podjeljen na lijevu i desnu stranu. Na lijevoj obali ima mnogo barova i trendi restorana, a u blizini se nalaze luksuzne radnje, kao što je La Rue Du Phone i prodavnice poznatnih švajcarskih satova Na desnoj obali se nalazi glavna željeznička stanica i dom je crvenih fenjera, koji noćnom životu ovoga grada daju poseban dašak.

Mjesto za stanovanje

Gotovo svi stanovnici žive u stanovima. Većina zgrada je relativno stara, a novija gradnja se nalazi između njih.

„Istorijske zgrade u Starom gradu i naselje Eaux Vivess imaju švajcarski šarm s kamenim ulicama i krečnjačkim kućama iz 16. vijeka. Međutim, Ženeva nije poznata po svojoj velikoj i grandioznoj arhitekturi“, objasnio je Andr`s Barta’a stanovnik Ženeve i ekspert za lokalni razvoj.

Uprkos takvoj situaciji, stanovnici sebi ne mogu priuštiti mnogo izbirljivosti. Nedostatak povoljnih cijena nekretnina, često tera ljude da „skaču“ na prvi slobodan stan.

Genève

Gdje možete da putujete?

Aerodrom u Ženevi je udaljen svega 6 kilometara sjeverno od centra grada, pa je lako putovati bilo gdje u Evropi. Evropska aviokompanija EasyJet, koristi Ženevu kao čvorište, što grad čini pristupačnim mjestom odakle se brzo može doći do Amsterdama, Londona, Pariza, Berlina, Rima i Barselone.

U francuske gradove Lion i Annecy, možete na jednodnevne izlete vozom preko Ženeve, a sve u roku od tri sata. Tokom zime, popularna skijališta su Megave, Port du Soleil, Verbier i Zermatt.

 

Izvor: Agencije