Danas je u Gradskoj upravi grada Trebinja realizovan program dodijele mini grantova trebinjskim poljoprivrednicima.

Putem javnog poziva odabrane su 42 porodice koje su dobile pomoć u iznosu od 1500, 1000 ili 750 KM bespovratnih sredstava grant za pomoć u poljoprivrednim aktivnostima.

– Ovaj program smo realizovali putem Agrarnog fonda grada Trebinja, i realizujemo ga uspješno već drugu godinu za redom. Grad Trebinje želi da ima poljoprivrednu proizvodnju za svoje potrebe i za izvoz, a ne da uvozimo hranu, kao što je sada slučaj – rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Među prijavljenim kandidatima, polovina je mladih ljudi.

– Mi imamo kvalitetne mlade generacije koje neće napustiti selo i neće  ostaviti poljoprivredu, a zauzvrat će od nas imati pomoć i u budućim godinama – dodao je gradonačelnik Petrović.

Dobitnici mini grantova su dužni da kupe opremu koja je navedena u ugovoru koji su potpisali sa Agrarnim fondom.

– Putem ove aktivnosti smo za dvije godine dodijelili 100 000 KM i 92 porodice su dobile ovu vrstu pomoći. Opredijelili smo se za kategoriju nezaposlenih poljoprivrednih proizvođača – izjavio je direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina.

Branka Mirdinja, jedna od dobitnika ove pomoći, javno se zahvalila gradonačelniku Luki Petroviću i Agrarnom fondu, ističući da joj ova pomoć puno znači.

– Mi smo iz grada otišli na selo i uložili svoja spostvena sredstva u poljoprivredu, ali još dosta treba uložiti i ova vrsta pomoći nam mnogo znači – zaključila je Branka.

 

I.D. / HP, avgust 2018.