U gradu pod Leotarom večeras počinje drugi omladinski pozorišni kamp i festival „Agon“, na kojem će do subote, 31. avgusta, u organizaciji Кulturne scene „Male stvari“, učestvovati više od 70 mladih glumaca iz Višegrada, Foče, Mostara, Zavidovića, Vlasenice, Кaknja i Trebinja.

U okviru festivala Agon u Domu mladih svakodnevno će biti igrane pozorišne predstave dok će u kampu „Ušće“ trajati stručne radionice, kojim će rukovoditi prvakinje i glumice Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić i Miljka Brđanin, te doktorant dramske pedagogije i rukovodilac DOL scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović.

Posljednje festivalske večeri, u petak, 30. avgusta, na Trgu slobode i u Dučićevoj ulici biće izveden zajednički performans svih učesnika „Agona“, a na svečanosti zatvaranja u Domu mladih biće dodijeljene nagrade najboljima.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine mladi diplomirani glumci Ana Rudakijević i Miloš Lučić iz Trebinja, te Senad Milanović iz Bugojna.

Svečano otvaranje festivala je sutra, u 19 časova, na sceni Doma mladih, a takmičarski dio programa otvoriće predstava „Analfabeta“ Кulturne scene „Male stvari“ Trebinje.

Partneri projekta su Odred izvidjača Trebinje i JU Dom mladih Trebinje, a održavanje festivalskog dijela aktivnosti projekta podržao je i Grad Trebinje.

Svi programi „Agona“ su besplatni.

Projekat „Omladinski pozorišni kamp i festival AGON 2019.“ prepoznat je i finansijski podržan kroz BHRI (Bosnia and Hercegovina Resilence Initiative) program kojeg implementira IOM uz finansijsku podršku USAID-a, a ima za cilj da unaprijedi pozorišna znanja, razmjenu iskustava, podstakne zajednički rad i djelovanje,  ali i doprinese smanjenju predrasuda i unaprijedi odnose, približi različitosti uključujući srednjoškolce i uopšte mlade sva tri konstitutivna naroda BiH, a kroz zajedničke kulturne i umjetničke aktivnosti i stvaralaštvo, kao i da podstakne razmjenu znanja  i iskustava onih koji sa mladim ljudima rade na polju pozorišne umjetnosti.
Projekat traje 6 mjeseci i ovo su samo neki od njegovih segmenata, a u svrhu uspješnije realizacije uspostavljena je i saradnja sa Narodnim  pozorištem Republike Srpske, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i Hrvatskim narodnim kazalištem u Mostaru.

 

 

 

HP, avgust 2019.