Za pravilan rast i razvoj, a kasnije i kavlitetan život presudnu ulogu igra zdrava prehrana.

O tome, te da li se zdravo hranimo i šta je to pravilna i zdrava prehrana danas u studiju Padrino radija razgovarali smo sa našom gošćom nutricionistom tačnije specijalistom za ishranu djece i adolescenata Sanjom Ninković.

„Pravilna prehrana je baza zdravog i kvalitetnog života, a da bismo se hranili zdravo dovoljno je da pratimo nekoliko savjeta i smjernica“, kaže Sanja i dodaje da u današnje vrijeme po savjete nutricioniste dolaze obično djevojke koje imaju probleme sa viškom kilograma.

„U posljednje vrijeme je, takođe sve veći broj starijih ljudi koji imaju zdravstvenih problema usko povezanih sa ishranom.“

Bez obzira na to da li želimo da skinemo koji kilogram, ili možda dobijemo neki koji nam nedostaje postoje neki savjeti i smjernice koje bismo trebali da slijedimo.

„Svi bismo trebali da imamo tri glavna obroka, uz svaki obrok bi vajalo da konzumiramo salatu, neku vrstu proteina kao što je riba, meso, jaja, mliječni proizvod te sezonsko povrće. Potrebno je da obrok posjeduje i ugljene hidrate, jer su nam neophodni da bi nam pravilno funkcionisao organzam“, kaže naša današnja gošća.

Međuobroci su dozvoljeni i neophodni ukoliko se bavimo nekom fizičkom aktivnošću.

„Ukoliko to nije slučaj međuobroke bismo trebali da izbacimo, jer i organizmu treba dati vrijeme da vari hranu na neometan način. Takođe, trebalo bi da izbacimo i naviku čestog grickanja raznoraznih grickalica“, precizira Sanja.

Da bi cjelokupni organizam funkcionisao kako treba potrebna je i određena količina tečnosti. Svi bismo trebali, kaže Sanja da pijemo čistu vodu, i to dva litra dnevno za normalno uhranjenu osobu.

Za pravilnu ishranu je usko vezan i sport odnosno fizička aktivnost, pa Sanja preporučuje polusatnu žustriju šetnju svakoga dana i dobar san.

Iako je više parametara koji čine zdravi pravilan način ishrane i u konačnici života Sanja kaže da se i u ovom brzom veremenu sve može postići i da je potrebno samo malo volje i nešto više samokontrole.

 

 

 

 

 

HP, januar 2020.