S obzirom na trenutnu, veliku potražnju nekretnina u Trebinju danas smo u studiju Padrino radija ugostili Mubinu van Veen Isović vlasnicu agencije „HPM nekretnine“ iz Trebinja. 

Sa gospođom Mubinom smo razgovarali o trenutnoj situaciji u pogledu ponude i potražnje nekretnina na području grada na Trebišnjici.

U Trebinju su trenutno aktuelne tri vrste nekretnina, kaže Mubina i dodaje da su to stanovi, građevinska zemljišta (poljoprivredna zemljišta) i kuće.

Od trenutno tri aktuelne vrste nekretnina na području Trebinja najaktuelniji su stanovi iako Trebinje cijenama kvadrata nekretnina parira većim gradovima u RS i FBiH.

Inače trenutna tržišna vrijednost kvadrata stana u Trebinju je od 1400 do 2200 maraka. Ovo su cijene koje papriraju i Banjaluci i Sarajevu kaže Mubina i dodaje da u Sarajevu jedino isključuje luksuzne stanove gdje cijena kvadrata stana košta i do 5000 maraka.

„Uz potražnju stanova rastu i cijene“ , kaže Mubina za Padrino radio i dodaje da je osim za stanovima u Trebinju u posljednje vrijeme aktuelna i portažnja za građevinskim zemljištem.

Najslabiju potražnju bilježi prodaja kuća posebno onih urađenih prije desetak i više godina, kaže Mubina i dodaje „osim velike tržišne vrijednosti kod kuća se cijeni i emotivna vrijednost, jer je gradnja kuće za mnoge životni projekat. Sve to utiče na cijenu, pa se onda kupci nekretnine na području Trebinja najčešće odlučuju za kupovinu stana“.

Ova činjenica i ne treba da nas čudi, jer su se potrebe kupaca, način života, ali i struktura kupaca odavno promijenili.

Ako pronađu adekvatnu lokaciju onda kući obično treba renoviranje. „Nekada je jefinije kuću srušiti pa ponovo graditi“, kaže Mubina za Padrino radio i dodaje da su kuće ranije građene za više generacija pa tako danas ni po rasporedu ni po kvadraturi ne odgovaraju na primjer mladim bračnim parovima.

U pogledu strukture kupaca posjedovanjem nekretnine u Trebinju mogu najčešće mogu da se pohvale dijsporci.

„Stanove na području najljepšeg grada Srpske najčešće kupuju ljudi iz inostranstva koji imaju neke porodične ili pak prijateljske veze sa Trebinjem. To su stanovi u kojima dijasporci borave za vrijeme ljetnih mjeseci“, kaže Mubina.

Mubina ističe da je kupovina krova nad glavom često jedno od važnijih pitanja u životu i poručuje da se svi koji imaju potrebu da se posavjetuju o cijenama, najboljim lokacijama i ostalim pojedinostima mogu obratiti kompaniji HPM nekretnine.

Firma HPM nekretnine je agencija za nekretnine koja na području Trebinja postoji deset godina. Ova firma ima tri područja aktivnosti, a to su u prvom redu prodaja nekretnina, izdavanje i održavanjem nekretnina.

Firma se kaže Mubina u početku bavila održavanjem nekretnina, da bi se poslije dvije godine poslovanja preorjentisala na promet nekretninama.

„Iskustvo koje smo stekli tokom godina primjenjujemo u našem radu i trudimo se da našim klijentima ponudimo najbolja rješenja“ , zaključuje Mubina.

 

Cijeli razgovor poslušajte u liku ispod:

Posted by Hercegovina Promo – Radio Padrino on Петак, 23. август 2019.

 

 

 

 

 

HP, avgust 2019.