Fuchsia, nadolazeći Googleov operativni sistem, na radnom je stolu već neko vrijeme.

Kompanija pomoću brojnih spoljašnjih saradnika detaljno testira njegove funkcije već duže od godinu dana.

Google na Fuchsiji radi u saradnji sa zajednicom developera iz cijelog svijeta. Ipak, o samom operativnom sistemu se ne zna skoro ništa.

Prema najnovijim vijestima na stranici Chrome Unboxed, Google je izdao dokumentaciju koja developerima objašnjava kako da Fuchsiju instaliraju na Pixelbook.

Podsetimo se, Fuchsia nije prosječni operativni sistem: za njeno pokretanje potrebna su dva računara za hosting, i jedan Pixelbook za pokretanje OS-a.

Projekat je još u stadijumu razvoja, s tim što se korisnički interfejs tek nazire.

Zanimljivo je, doduše, što je Google odlučio da koristi Pixelbook kao eksperimentalnu platformu. Fuchsia je do danas bila povezivana sa prenosnim uređajima i Internetom stvari, a ne sa Chromebook prenosivim uređajima od dvanaest inča.

Fuchsia svoju osnovu zasniva na Googleovom mikrokernelu Zircon koji nije tipični Linux kernel, poput onog na kojem se zasnivaju Android i Chrome OS.

Takođe nije do kraja jasno zašto Google razvija novi OS, a još manje se zna o uređajima koji će ga podržavati. Pojedini insajderi naglašavaju da je reč o nasljedniku projekta Andromeda koji nikada nije dovršen.

Izvor: Nezavsine novine