Прошло је тачно 18 година откако су Лери Пејџ и Сергеј Брин покренули Google у једној гаражи у Менло Парку у Калифорнији. Од скромног почетка, Google се у својих 18 година претворио у најпопуларнији интернет претраживач на свијету.

 

Иначе, Google је свој рођендан обиљежавао 7. септембра, на датум када је компанија основана. 2005. године Google мијења датум обиљежавања свог рођендана и од тада га обиљлежава 27. септембра, на датум који се поклапа с објавом рекордног броја страница које претражује.

У знак обиљежавања свог рођендана, Google је поставио посебни Google Doodle. Прва јавна продаја акција одржала се 19. августа 2004. подижући вриједност компаније са 1,67 милијарди долара на 23 милијарде долара.

Преко серије нових производа, аквизиција и партнерства, компанија је проширила своју основну дјелатност претраге и рекламирања у друга подручја, укључујући електронску пошту, онлајн мапе, приказ видео формата и друго.

Ова компанија, са сједиштем у месту Маунтин Вју у Калифорнији важи за једно од мјеста у којем је најпријатније радити. Више пута је било објављивано да запослени у оквиру фирме имају на располагању базене, теретане, кухиње… и све то у модерном и интересантном дизајну.

Прошле године компанија је направила реорганизацију и покренула кровну корпорацију Alphabet под којом се, између осталих, налази јединица за роботику и аутомобиле, насљедница Boston Dynamics компаније.

Осамнаест година након оснивања на Стенфорд универзитету, Google је једна од најмоћнијих свјетских компанија. Према вриједности на тржишту је са 541 милијардом долара на другом мјесту после Applea.

Пејџ и Брин су 12. и 13. на Форбес-овој листи најбогатијих људи свијета, са богатством од 35,2 односно 34,4 милијарде долара.

Извор: РТРС