Miroslav Čučak iz Čapljine, koji je tamnovao u zloglasnoj splitskoj „Lori“, golgotu koju je prošao sprema se da pretoči u scenario za igrani ili dokumentarni film, za koji su zainteresovana prva imena srpske kinematografije.

 

 

„Sve je još u fazi dogovora, ali vjerovali ili ne, za sve su zainteresovani i sami Hrvati, kojima sam već u svom stanu, ovdje u Trebinju, gdje sam izbjegao, u kameru kazivao o svom i stradanju brojnih Srba u ovom logoru“, kaže Čučak.

Dodaje da strašne scene iz logora ne može godinama da izbaci iz glave.

Miroslav kaže da je imao tu „čast“ da među svim Hercegovcima upravo on provede najviše vremena u kazamatima ovog logora, u kome je preživljavao strahote pet mjeseci i 22 dana.

„Da bi ironija bila veća, uhapšen sam na Međunarodni dan šale, 1. na 2. april 1992. godine, kao rezervista bivše JNA u Gabeli, kod Čapljine, duboko u teritoriji BiH, od strane pripadnika regularne hrvatske vojske, koji su me iz mog mjesta i moje zemlje prebacili u ‘Loru’, gdje su me danonoćno mučili“, prisjeća se Čučak.

S obzirom na to da mu je „Lora“ promijenila život, da je ostao trajni invalid i da mu je od 1992. sve krenulo nizbrdo, u Trebinju se, kako kaže, ipak zaustavio, strpljivo čekajući trenutak istine. Nadu u pravdu budi i nedavno hapšenje upravnika „Lore“.

Izvor: Nezavisne novine