Gradu Parizu u avgustu prijeti nestašica hljeba, jer ima sve manje i manje otvorenih pekara, a uzrok leži u tome što je prije nekoliko mjeseci ukinuta višedecenijska obaveza pekara da svoj godišnji odmor prijavljuju prefekturi, pišu britanski mediji.

 

Od 1790. godine pekari su bili u obavezi da prijavljuju period u kome će zbog godišnjeg odmora zatvoriti prodavnice kako bi se organizovala dežurstva da ne bi došlo do nestašice hljeba, pišu Dejli mejl i Telegrah. Pre par mjeseci je na snagu stupio novi zakon kojim se pojednostavljuje život firmi, tako da pekari mogu da uzimaju ljetni odmor kada žele, bez potrebe podnošenja zahtjeva prefekturi.

Predsjednik Pekarske komore Pariza, Dominik Anrakt, smatra da problem nije nestašica hljeba, već nestašica kupaca, jer, kako dodaje, oni koji poznaju Pariz, znaju da Parižani u avgustu napuštaju prijestonicu i da je „prepuštaju“ turistima.

On je, ipak, priznao u izjavi za francuski „Figaro“, da bi pekari trebalo malo više da misle na kupce, objavljeno je na veb sajtu sixactualites.fr.

 

Izvor: Tanjug