Nakon što su završili svoje mandate, bivši ministri u Vladi RS profesionalne karijere će nastaviti uglavnom u državnim institucijama ili dobrostojećim javnim kompanijama.

Za razliku od većine građana RS koji muku muče sa pronalaskom posla, bivši ministri neće imati problema da nađu novi angažman ili da se vrate na onaj s kojeg su i izabrani.

Goran Mutabdžija, koji je do prije nekoliko dana bio prvi čovjek Ministarstva prosvjete i kulture RS, kaže da nema dileme gdje će nastaviti svoju karijeru, a kako kaže, vratiće se tamo odakle je i došao.

„Vraćam se na univerzitet, doduše ne na mjesto prodekana za naučnoistraživački rad, već kao nastavnik na Katedri za geografiju“, rekao je juče Mutabdžija.

Takođe i Maida Ibrišagić-Hrstić vraća se na mjesto s kojeg je preuzela Ministarstvo trgovine i turizma, odnosno u Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, gdje je ranije „zaledila“ svoj status stručnog savjetnika. Za razliku od Ibrišagić-Hrstićeve i Mutabdžije, Igor Vidović, bivši ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju neće se vratiti u Upravu za indirektno oporezivanje gdje je radio kao administrator sistemskog softvera u Sektoru za informacione tehnologije već, po svemu sudeći, kao inženjer elektrotehnike odlazi u „Elektroprenos BiH“.

U UIO su nam potvrdili da Vidović nije više njihov radnik, tako da ne može da se vrati na svoje radno mjesto.
Jedna od nepoznanica je gdje će profesionalnu karijeru nastaviti Radislav Jovičić, bivši ministar unutrašnjih poslova RS, koji se juče nije javljao na mobilni telefon. Ni njegovi bliski saradnici zvanično nisu željeli govoriti na tu temu ističući da ni on sam ne zna gdje će nastaviti svoj poslovni anganžman, jer još ima posla u Vladi RS. Inače, Jovičić je nedavno magistrirao, a na ministarsku poziciju došao je kao šef Odjeljenja za bezbjednost Univerziteta u Banjaluci.“Gdje ću dalje, to ću odlučiti zajedno sa svojom porodicom. Prvo ću da se odmaram“, rekla je kratko Zlatkovićeva, dodajući da ipak nije isključena mogućnost da se vrati tužilačkom poslu.

Zvanično niko nije želio govoriti ni gdje će Željko Kovačević, bivši ministar industrije, energetike i rudarstva RS, mada se nezvanično govori da cilja jedno od rukovodećih mjesta u „Elektroprivredi RS“, ali još nije sigurno da će ga dobiti.

Što se tiče Nade Tešanović, bivšeg ministra porodice, omladine i sporta, ona je dobila delegatski mandat u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS, gdje će provesti naredne četiri godine.

Bivši ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović političku karijeru nastavio je na mjestu prvog čovjeka Narodne skupštine RS.

 

Izvor: Nezavisne novine