Svaki pravi kuvar koji drži do sebe zna šta je karpaćo. Prema definiciji, karpaćo je fino nasječeno sirovo meso ili riba, začinjeno maslinovim uljem i sirćetom.

Tradicionalno, karpaćo se priprema od goveđeg mesa – bifteka, a da bi se pripremio potrebna vam je specijalna mašina ili veoma oštar nož, jer rez mora da bude fin i tačan, a da komadi budu veoma tanki.

Preporučuje se da se karpaćo od goveđeg mesa servira sa prilogom od parmezana, šeri paradajza i sa salatom od rukole.

U današnje vrijeme je veoma popularan i karpaćo od morskih plodova – različitih vrsta sirove ribe, sa jabukama, paradajzom i pečurkama.

Karakteristično za karpaćo je to, da sve komponente ovog jela treba da budu vlažne. Meso, koje ćemo koristiti, treba da bude odličnog kvaliteta, da bude veoma svježe i da bude biftek. Sos, koji se može dodati gotovom karpaču je obično od mlijeka, soka od limuna, majoneze, mljevenog bibera.

Tvrdi se da je porijeklo karpaća zasluga poznate dame plemićkog roda iz Venecije, koja ga je poručivala iz zdravstvenih razloga.

Postoji čitav niz jela koja se mešaju sa karpaćom. Za ta jela se takođe koristi sirovo meso, ali je ono sitno nasjeckano i služi se sa sosom.

 

Izvor: bonapetit.rs