Povodom obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, SPKD „Prosvjeta“ Gacko i JU „Kulturno-sportski centar“ Gacko u saradnji sa Narodnim muzejem u Valjevu (odjeljenje u Osečini), u holu Doma kulture sinoć su gatačkoj publici predstavili izložbu pod nazivom „Male priče iz Velikog rata“.

 

 

 

изложба 7

Više od dvadesetak panoa na kojima su predstavljene fotografije, kratke priče, biografski podaci ili pak samo imena tih „malih“ ali opet velikih ljudi, dokaz su da je najveća žrtva rata u stvari bio tzv. običan čovjek.

изложба 1

O izložbi ali i Albumu sjećanja koji je sinoć bio dostipan svim ljubiteljima istorije, govorio je Svetozar Gačić, rukovodilac Odeljenja valjevskog Narodnog muzeja u Osečini, koji je pored Milana Petrovića, stručnog saradnika ove ustanove, autor cjelokupne izložbe. Prema njegovim riječima, izložba predstavlja omaž srpskom vojniku, koji je na kraju ovoga rata izašao kao najveći.

„Male priče iz Velikog rata“ su rezultat napora da se oda počast našim vojnicima iz Velikog rata i njihovom nesebičnom žrtvovanju, kako bi sada, više od stotinu godina kasnije, naša djeca mogla da uče iz tih svijetlih primjera.

Izložba će u narednom periodu biti predstavljena i u drugim opštinama i gradovima Hercegovine, a svi koji sinoć nisu bili u prilici da posjete Dom kulture u Gacku, mogu to da učine u narednih desetak dana, koliko će izložba i biti otvorena.

Izvor: Opština Gacko