U Parohijskom domu u Gacku sinoć je upriličena kulturno-duhovna manifestacija „Dani patrijarha Pavla“ , na dan uoči upokojenja 44. vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Gacko je jedino mjesto u RS koje obilježava deset godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha, s ciljem da ova manifestacija preraste u tradicionalnu.

Svečanost je počela prigodnom besjedom protojera stavrofora dr Darka Đoga , profesora na Bogoslovskom fakultetu u Foči. On je istako da vrline Patrijarha Pavla uvijek možemo živjeti jer je on stajao od najmlađih dana pred licem Božijim upitan šta je to što čovjek može da učini prolazeći kroz život da bi bio sin i sluga Hristov.

Program su upotpunili recitacijom pjesme „Tetka“ Matije Bećkovića učenik SŠC “Pero Slijepčević“ Ilija Ćorović kao i hor Muzičke škole „Sveti Roman Melod“ iz Gacka.

Dodijeljene su i nagrade autorima najuspješnijih literarnih i likovnih radova pristiglih na konkurs koji su raspisali organizatori na temu – O životu i djelu patrijarha Pavla, kao i nagrada za najljepše rezbareni krst.

U konkurenciji literarnih radova , po mišljenju stručnog žirija nije bilo rada koji bi zaslužio prvo mjesto. Drugo mjesto osvojila je Anđela Prestojević, učenica drugog razreda gimnaziije iz Gacka, dok je trćenagrađeni rad bio učenika Ognjena Boškovića iz OŠ “Sveti Sava“ iz Gacka.

Kada su u pitanju likovni radovi prvo mjesto osvojio je Blagoje Govedarica – učenik SŠC, a druga nagrada je pripala Sandri Divljan, dok je trće mjesto pripalo Andrei Doderović, našoj srednjoškolki.

Najljepše rezbareni krst djelo je ruku studenta Bogoslovskog fakulteta iz Foče Uglješe Skoka, dok je drugo mjesto pripalo Radu Mastiloviću učeniku našeg SŠC.

Organizatori svečanosti upriličene u čast omiljenog srpskog pastira su SPKD „Prosvjeta“ Gacko i Kulturno-sportski centar Gacko.

 

 

 

 

Izvor: Radio Gacko