Selo Brljevo kod Gacka danas je bilo mjesto obilježavanja dva značajna događaja, 79 godina od Junskog ustanka i proslave Dana opštine Gacko. Potomci ustanika na brdu Gat u devet časova i ove godine podigli su novu zastavu po ugledu na nekadašnju ustaničku.

Ove godine, zastava u rukama Vuka Nikolića iznešena je i ponovo se zavijorila na Gatu, a uz prisustvu sveštenstva, održan je i pomen ustanicima.

Predstavnici Opštine Gacko, MZ Brljevo i Boračke organizacije položili su cvijeće na spomen obilježje poginulim ustanicima.

 

Prisutnima su se obraili zamjenik načelnika opštine Radojica Antunović i predsjednik MZ Brljevo Obren Nikolić.

„6. jun u široj javnosti prilično je neopažen datum, ali za Gacko i Gačane izuzetno značajan. Ustanak je podignut na ovaj dan, a slobodno mogu reći da je to bio ustanak za opstanak“, rekao je  Nikolić.

Naveo je da i ove godine, tragom naših predaka zastava je iznešena i zavijorila se na brdu Gat u čast popa Perišića i svih njegovih ustanika.

„Iskreno se nadam da ćemo naići na razumijevanje Opštine Gacko i Boračke organizacije i do naredne godine na Gatu postaviti krst u čast stradalim ustanicima“, istakao je Nikolić.

Zbog pandemije virusa korona, ove godine izostao je kulturno-umjetnički program, te su ovi praznici obilježeni skromno i dostojanstveno.

 

 

D.T.N.

HP, jun 2020.