U organizaciji Zavičajnog kluba „Osvit“ iz Bileće, monodrama „Oporuka“, koja je oživjela Desankino vrijeme i stihove, izvedena je sinoć u sali Parohijskog doma u Gacku. Talentovana članica Amaterskog pozorišta Zavičajnog kluba ”Osvit” iz Bileće, Dragana Miskin, vratila nas je u pjesnikinjino vrijeme, počev od djetinjstva u Brankovini, školovanja, do nastanka „Krvave bajke“ i njenog kompletnog pjesničkog staralaštva.

“Oporuke Desanke Maksimović” čine izjave velike pjesnikinje, misli izrečene u prozi na vječite teme: ljubav, smrt, prolaznost, kako se postaje pjesnik…“Život ima svoj početak trajanje i kraj. I tako ga moramo uzeti. U tome i jeste čovekova snaga i veličina“, govorila je Desanka Maksimović.

Desanka Maksimović je bila pjesnik, pripovedač, romansijer, pisac za djecu, a povremeno se bavila i prevođenjem. Objavila je oko pedeset knjiga poezije, pesama i proze za djecu i omladinu, pripovedačke, romansijerske i putopisne proze. Njena poezija je i ljubavna i rodoljubiva, i poletna, i mladalačka, i ozbiljna i osjećajna. Neke od njenih najpopularnijih pjesama su: „Predosećanje“, „Strepnja“, „Prolećna pesma“, „Opomena“, „Na buri“, „Tražim pomilovanje“ i „Pokošena livada“.

 Izvor: Opština Gacko