U organizaciji Srpskog kulturno-prosvjetnog društva „Prosvjeta“ i Muzeja Hercegovine u Gacku je otvorena izložba fotografija “Zemljom Hercegovom“. Autori izložbe su otac i sin-Radomir i Aleksa Vučković iz Gacka. Posjetioci će moći izložbu da pogledaju narednih 15 dana.

U Sportsko-kulturnom centru u Gacku izloženo je 146 fotografija, lica i predjela tipičnih za hercegovačka i nekoliko sela u Crnoj Gori.Fotografije su nastajale tokom snimanja dokumentarnog serijala „Zemljom Hercegovom“ čiji su autori Radomir i Aleksa Vučković.

Vučkovići ističu da im je namjera da od zaborava sačuvaju ono što su mnogi zaboravili, ali i da pokažu ovaj dio Hercegovine onima koji je tek upoznaju.

„Sve fotografije su amaterske, snimljene fotoaparatom. Dakle, nisu uljepšavane, one su onakve kakve su i u stvarnosti. Njima smo htjeli da pokažemo pravu sliku naše Hercegovine i da ukažemo na određene probleme kao što su raseljavanje i porušene škole“, rekao je autor Radomir Vučković.

Veliku podršku autorima pružio je Muzej Hercegovine iz Trebinja.

„Autori su prikazali predmete koji su se nekad koristili, a sada više nemaju upotrebnu vrijednost i nalaze se u našem muzeju. Za nas je to od neprocjenjive važnosti jer smo time oživjeli i sam muzej, a i pokazali da brinemo o čitavoj Hercegovini iako je muzej smješten u Trebinju kao njenom najvećem gradu“, istakla je direktorica Muzeja Ivana Grujić.

Izložbu će nakon Gacka moći da vide i stanovnici Trebinja i drugih opština istočne Hercegovine.

Izvor: RTRS