Stanovnici Gacka dobili su prvu teretanu na otvorenom, prvu ovakve vrste u Hercegovini i jednu od dvije najmodernije u Republici Srpskoj.

Sprave koje će biti na raspolaganju našim sugrađanima, ljubiteljima ovakvog vježbanja su trovisinsko veliko vratilo, trovisinsko malo vratilo, švedske ljestve, razboj za sklekove, paralelna ravna prečka, horizontalne ljestve, ravna klupa za trbušnjake, višefunkcionalna sprava, ravna šipka za sklekove, klupa za leđne mišiće i kosa klupa.

„Fitnes na otvorenom ja primjeren za svakoga. Mogu ga koristiti i djeca od 6 godina, ali uz nadzor roditelja. U slobodnoj je upotrebi, besplatan i za njega ne treba posebna oprema“ , kaže predsjednik savjeta za sport u SO-e Gacko, Milan Gutović.

O pravilnom izvođenju vježbi na spravama poželjno je konsultovati se sa profesorima fizičke kulture ili iskusnijim vježbačima fitnes centara. Sprave su jake, izdržive, robusne i vodootporne, ali i pored takvih karakteristika građani moraju voditi računa o njima.

Popularni naziv za vježbanje na ovim spravama je „street workout“. Ovo je relativno novi način vježbanja koji u sebi objedinjuje elemente gimnastike sa klasičnim vježbama, a sve zajedno je ukomponovano u slobodni stil u kojem to postaje atraktivno i puno zabavnije nego klasična gimnastika.

Za savladavanje nekih osnovnih elemenata potreban je zavidan nivo snage, fleksibilnosti, ekspolozivnosti, izdržljivosti, koordinacije, ali korak po korak svi elementi postaju izvodljivi. Bazične vježbe „street workout -a“ su sklekovi, čučnjevi, zgibovi, propadanja, penjanja i sl. Kao otpor koristi se vlastito tijelo, no prilikom izvođenja nekih vježbi mogu se dodati težine u obliku tegova za noge, trening prsluka, i sličnih rekvizita.

„Treba krenuti od jednostavnih ka složenim oblicima vježbanja. Sugrađanima bi preporučio da što veći dio slobodnog vremena provedu baveći se rekraacijom i naravno da posjećuju lokalitet Slavljan i upoznaju se sa novim načinom vježbanja, zavole ga i redovno treniraju“- ističe Gutović.

Vrijednost radova je oko 23,000 KM, a sredstva su izdvojena iz budžeta opštine Gacko.

 

Izvor: Opština Gacko