Dvadesetšestogodišnja Aleksandra Aleksić iz Gacka je još od najranijeg djetinjstva osjećala da je predodređena da se bavi jednim izuzetno zahtjevnim, ali i sve popularnijim zanimanjem u kojem do izražaja dolazi njena umjetnička crta. Riječ je o  – arhitekturi. Kao djevojčica je obožavala da svojim Barbie lutkama gradi kuće i stanove od neobičnih stvari koje su joj bile na raspolaganju. U periodu osnovne škole, pojavile su se video igrice među kojima i one koje su nudile mogućnost uređenja prostora. Već tada je Aleksandrina kreativnost bila i te kako izražena. Nakon završene Opšte gimnazije “Pero Slijepčević” u Gacku, njena naredna stanica bio je Beograd. Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu završila je uspješno sa visokim ocjenama, a potom su uslijedili novi poslovni izazovi. Za portal Hercegovina promo Aleksandra govori o dosadašnjim projektima, najpopularnijim stilovima u dizajnu enterijera, ali i arhitektonskim rješenjima u Hercegovini.

Trenutno radim kao dizajner enterijera. Nakon što sam završila fakultet cilj je bio da se bavim projektovanjem i urbanizmom. Uzora sam vidjela u Zahi Hadid. Međutim, prvo zaposlenje u struci bilo je vezano za enterijere. Tako sam krenula da radim taj posao i shvatila da je to jedan pravac u arhitekturi koji mi odlično ide i u kome se snalazim jako dobro, uprkos tome što se na fakultetu skoro i nisam bavila enterijerom.  Dok sam bila u  svijetu projektovanja, mislila sam da je to najkompleksije i da je posao enterijeriste dosta jednostavniji. Međutim, ušavši u svijet enterijera shvatila sam da je taj posao jako složen, da treba mnogo znanja, praćenja trendova, posvećivanja pažnje detaljima koji su skoro svaki put presudni za uspješnost projekta. Na fakultetu dobijamo ulaznicu u svijet arhitekture i dizajna, stičemo uvodno znanje, ali ono što je najvažnije jeste šta ćemo kasnije uraditi sa tim stečenim znanjem“ – priča Aleksandra i dodaje da se  svaki uspješan arhitekta  ostvaruje kroz praktični rad, kao i rad sa kolegama, klijentima i investitorima.

 

 

Studije pamti kao najljepši period života. Prema njenom mišljenju, Arhitektonski fakultet u Beogradu raspolaže sjajnim, te izuzetno edukovanim i stručnim profesorima. Nije se pokajala što je upisala baš taj fakultet, a sa nostalgijom se prisjeća studentskih dana.

Prvim projektom bih nazvala projekat zbog kojeg sam prvi put iskreno bila srećna zbog pohvala profesora na fakultetu. U pitanju je stambeni blok, projekat na drugoj godini studija kada smo se prvi put susreli sa konstrukcijom objekata, dimenzionisanjem, orijentacijom, osunčanošću itd.  Na početku se činilo kao beskrajno mnogo nesavladivih informacija, ali učenje, trud, upornost i prevelika želja da se dostigne cilj su rezultovali odličnim projektom.  

Izuzetno lijepe uspomene me vežu za studije. Tokom srednjoškolskog obrazovanja moja interesovanja za arhitekturu su bila sve veća i za mene drugi pravac nije postojao, iako tada nisam znala koliko je potrebno rada i odricanja da bi uspjela u svojim namjerama. Često razmišljam o tom početku, i sad, sa ove tačke gledišta vidim da sam napravila pravi izbor i da fakultet, kao ni sada svoj posao, nikad nisam shvatala kao obavezu, već kao nešto u čemu istinski uživam i doživljavam ga kao način života“ – rekla je Aleksandra.

Svi dosadašnji projekti ove talentovane Hercegovke bili su podjednako uspješni, ali posebno je izdvojila projekat za diplomski rad.

Tema master projekta bila je ekstrapolacija, koja predstavlja određivanje vrijednosti iz nekog nepoznatog područja pomoću već poznatih vrijednosti. Moj projekat je inspirisan algama odnosno biomasom mikroalgi koja predstavlja obnovljiv izvor energije. Objekat Algae Twisted Tower je samoodrživi neboder čija je osnovna funkcija proizvodnja energije u urbanoj sredini pri čemu njegov koncept predstavlja veliki iskorak na polju tehnologije i dizajna. Dva su ključna elementa ovog objekta, a to je bio-adaptivna fasada od algi i specifičan futuristički tip konstrukcije pri čemu je napušten tradicionalni pristup načinu građenja po principu stub-greda-tavanica.  Ukoliko alge proizvode energiju za objekat i samim tim se implementiraju u fasadu ili neki drugi dio onda se oblikovanjem i formom inspirisanom oblikom ovih organizama može postići i simboličko značenje i pronaći idealan oblik iz prirode kako bi se u potpunosti zadovoljio princip biomimikrije koja se zasniva na „učenju iz prirode“. – istakla je Aleksandra i dodala da je projekat  više puta nagrađen, a bio je i na različitim izložbama od kojih je jedna bila u Poljskoj.

Iskoristili smo priliku da pitamo Aleksandru koji su to najaktuelniji trendovi kada je u pitanju dizajn enterijera. Preferira namještaj italijanskih brendova kao što su Minotti, Poliform, Rimadesio, Gervasoni jer smatra da su Italijani nenadmašivi što se dizajna namještaja tiče. Pored pomenutih danski brend Gubi pobrao je Aleksandrine simpatije, kao i Areti, Flos i Vibia.

Najvažnija stvar kad su u pitanju boje i tektsure je način na koji se koriste. Bijela boja je uvijek najbolji izbor, bilo da se radi o velikom ili malom prostoru, dok se jarke boje jako lijepo uklope u detaljima, ali i dominantnim površinama. U svojim projektima najviše koristim drvo koje daje toplinu prostoru i prijatnost. Takođe, mermer, beton i keramika su neizostavni. U posljednje vrijeme u svijetu dizajna dominiraju mesingani detalji, pa su oni postali neizostavni i u mojim projektima. Odlično se uklapaju sa tamnim i jarkim bojama kao što su crna, smaragdno zelena,  bordo, kraljevsko plava itd.“ – kazala je Aleksandra i dodala da njoj najviše leži moderni stil koji podrazumijeva „čistoću“ u dizajnu, stolarija bez ručki i previše detalja, ali se dobro snalazi i kada su u pitanju klasični, farmerski, rustični ili skandinavski stil.

Pored arhitekture, Aleksandra je veliki zaljubljenik u modu.

„Kad bih mogla da biram za koga bih projektovala, onda bi to sigurno bio neko od modnih kreatora, poput Ralph Laurena, Oscara de la Rente, Vere Wang  i slično. Veliki izazov za mene bi bio projektovati za nekog ko je toliko uspješan u svijetu dizajna. Ranije, veza između mode i arhitekture nije bila toliko intenzivna, ali je ona 80ih godina XX vijeka krenula da ojačava pod uticajem postmodernizma. Od tada je prisutnost jednog u drugom pravcu sve veća. Danas su moda i arhitektura u neraskidivoj vezi. Modni dizajneri su u stalnom procesu neprestanog i potpunog davanja sebe kroz ostvarivanje sopstvenih vizija. Njihov posao je dinamičan i nepredvidiv, gdje kreativnost mora biti sveprisutna u radu i kad je u pitanju izrada nove kolekcije ili kad je u pitanju prezentacija iste. Samim tim, projekat za nekog takvog bi bio nešto specifično, samim tim i novo iskustvo za mene“ – rekla je Aleksandra.

Tokom razgovora, osvrnuli smo se na još jednu temu – arhitekturu u Hercegovini, koja je, prema Aleksandrinom viđenju dosta diskutabilna.

Kad bih posmatrala zasebne opštine i regione, jasno bi se istakle neke koje uprkos današnjici napreduju u pogledu gradnje. Kontekst arhitekture u Hercegovini vezan je za dva procesa, a to su poslijeratna obnova i rekonstrukcija i prelazak iz planske u tržišnu ekonomiju. Arhitektura u Hercegovini nije arhitektura na zavidnom nivou, niti arhitektura koja mijenja svijet, već estetski i funkcionalno dopunjuje svijet onakav kakav jeste. Ono što generalno nedostaje je strategija u građenju. Hercegovina je sama po sebi specifično lijepa i kao takva je vrlo perspektivna za građenje. Arhitektura koja datira iz vremena austrougarske vlasti je posebno značajna i upečatljiva, pa bi samim tim pojedine građevine trebale biti zaštićene zakonom. Jedan od primjera je brana na jezeru Klinje kod Gacka, koja je izgrađena davne 1896. godine” – zaključila je Aleksandra.

Aleksandra, poput većine mladih, obrazovanih kadrova danas koji su potekli iz Hercegovine planira odlazak u inostranstvo. Gacko će, kako kaže, uvijek biti njen dom koji  će rado posjetiti, ali sebe vidi negdje gdje će imati više prilika za napredovanje u karijeri. U narednom periodu se dodatno planira posvetiti arhitekturi i savremenim tehnologijama gradnje, a nema sumnje da je pred njom svijetla budućnost i mnoštvo uspješnih projekata.

 

J.D./HP, decembar 2018.

Ovaj tekst je plod autorskog rada redakcije portala Hercegovina Promo i HP media group. Ukoliko imate želju da isti distribuirate na drugim web adresama, molimo vas da kontaktirate redakciju portala posredstvom e-maila: [email protected]