Pedeset tri porodice u Gacku, nakon što su se 2010.godine uselile u stanove, na osnovu rješenja o dodjeli stana, pet godina poslije imaju status zakupaca stanova. Svi su radnici Rudnika i Termoelektrane Gacko. Najveći broj ih se u stanove uselio kao boračke kategorije. Tridesetak stanova drugih investitora, u istoj zgradi, otkupljeno je.

Cijeli problem nastao je poslije useljenja, 2011.godine, kada je RiTE Gacko, kao investitor, stanove uknjižila kao osnovno sredstvo. Zgrada sa osamdeset stanova, započeta je 1997.godine, a radnici su rješenja o dodjeli stanova dobili 2004.godine. Umjesto da ih otkupe, od 2013. plaćaju zakupninu. Rješenje problema radnici traže sudskim putem.

Radovan Subotić tvrdi da mu je Odluka o dodjeli stana, iz 2004.godine, dopuštala mogućnost otkupa, prema odredbama Zakona o privatizaciji državnih stanova. Umjesto toga, rješenjem RiTE Gacko, tri godine plaća zakupninu.
„Porodica poginulog borca, plaćam zakupninu,obraćao se 2-3 puta,niko ništa nije mogao da kaže“, naveo je Radovan Subotić, radnik RiTE Gacko ( porodica poginulog borca)

Zakupci su i Radovanove kolege, bez obzira na to da li je stan finansiran udruživanjem sredstava dva pravna subjekta ili je u cijelosti finansiran novcem preduzeća u kome rade.
TO2 SLOBODAN NENADIĆ „Udružio sam staž sa suprugom, ona je dobila 5o% od Opštine, a ja 5o% od ovamo, tako da je 5o % otkupljeno a drugo nije od TE“, rekao je Slobodan Nenadić, radnik RiTE Gacko( ratni vojni invalid).
„Na konkursu dobio zamjenski viši stan, imao sam pravo raspolaganja,i poslije deset godina ostao sam bez oba“, kaže Petar Beatović, radnik RiTE Gacko.

Izgradnja stanova, RiTE Gacko koštala je 4,5 miliona maraka. Od vremena prvobitnih odluka, preduzeće je preraslo u akcionarsko društvo.
„Ti stanovi su rađeni iz poslovnih sredstava RiTE,i oni su tretirani kao investicija, po nalogu revizora i upisani kao osnovno sredstvo“, rekao je Ognjen Kuljić, izvršni direktor RiTE Gacko za organizaciono-pravne poslove.

„U posjedovnom listu stanovi se vode na nas“ kaže Risto Milošević, radnik RiTE Gacko.

Dvije prvostepene presude u korist radnika, Okružni sud je vraćao, a potom odbacio tužbu. Predmet je na Vrhovnom sudu.
„Vezane su nam ruke,sa ERS moramo usaglasiti i sa Ministarstvom, i da idemo prema Vladi, da se na Skupštini akcionara donese odluka o privatizaciji“, kaže Ognjen Kuljić, izvršni direktor RiTE Gacko za organizaciono-pravne
poslove
Kuljić je rekao da se, bez cjelovitog uvida u problem, u korist radnika jesenas oglasilo i Ministarstvo građevinarstva i ekologije. Bez obzira na ishod postupka pred Vrhovnim sudom, predložiće vlastito rješenje.

 

Izvor: RTRS