Freudenberg (Frojdenberg) je maleni srednjovjekovni grad koji se nalazi u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, a koji zauzima površinu od 54,5 kvadratnih kilometara i u kojem živi nešto manje od 20.000 stanovnika.

 

Najpoznatiji dio Freudenberga je stari dio grada pod nazivom “Alter Flecken” koji se sastoji isključivo od polu-drvenih kuća – njih pedesetak. One su gotovo sve iste veličine i izgleda, a većina ih datira još iz 17. vijeka, kada je grad morao biti obnovljen zbog velikog požara koji ga je zahvatio.

Alter Flecken i njegove kuće su poznate daleko izvan granica regije. Naime, centar grada je uključen u Kulturatlas des Landes Nordrhein-Westfalen (Kulturni Atlas države Sjeverna Rajna-Vestfalija) i priznat kao “Spomenik od međunarodnog značaja.”

Zbog istorijskog naslijeđa i okolnih šumovitih gorja, u Freudenbergu je turizam jako razvijena grana. Predivno blaga i nježna klima privlači brojne planinare i bicikliste koji mogu uživati u šetnji oko grada stazom dugačkom 160 km. Među ostalim aktivnostima možete posjetiti Muzej tehnologije i istražiti industrijsku istoriju grada, Muzej umjetnosti, ili uživati u jednom od zanimljivih nastupa na otvorenim pozornicama (tokom ljeta).

 Izvor: etrafika.net