Planina Velež, koja se nalazi u srcu Hercegovine, na prostoru opština Mostar i Nevesinje, ime je dobila po bogu Velesu iz slavenske mitologije.

Na njoj raste nekoliko endemskih vrsta koje ne rastu nigdje drugo, a istovremeno krije i istorijske znamenitosti kao što su nekropola stećaka koje svjedoče o dugom kontinuitetu prisutnosti ljudi u blizini ove planine.

Divlja ljepota Veleža još uvijek je skrivena od masovnog turizma i poznaju je uglavnom aplinisti i planinari.

Ova stjenovita krečnjačka planina idealna je za ljubitelje alpinizma, pa se grupa entuzijazista odlučila upravo Velež promovisati kao svjetsku alpinističku destinaciju kroz projekt „Srce Veleža“.

Projekat ima za cilj razvoj turizma na području sjeveroistočne strane planine Velež koja predstavlja jednu od najdužih stjenovitih barijera u Evropi, dužine preko deset kilometara, prosječne visine oko 300 metara.

„Naš je cilj da je vratimo u fokus alpinističke zajednice, ali i da privučemo sve one koji vole prirodu, adrenalin, planinarenje. Također, želimo da projekt pomogne da ovo područje bude mjesto održivog planinarskog turizma i važan toponim za penjače iz cijelog svijeta“, kažu pokretači projekta.

Projekt podrazumijeva izradu feratte, odnosno dobro pripremljenih staza za sportsko penjanje, kao i markiranje planinarske staze (hiking trail), od podnožja planine do vrha Botina.

 

„Srce Veleža“ je alpinistički kamp u podnožju sjeveroistočne stjenovite barijere planine, u opštini Nevesinje, koji okuplja alpiniste, planinare i sve ljubitelje prirode, sa ciljem promocije Veleža kao sadržajne turističke destinacije avanturističkog turizma. Prvi put se organizuje u oktobru ove godine, uz podršku MarketMakersa, nakon postavljanja alpinističke infrastrukture, uređenih alpinističkih smjerova, Via ferrate i uređenja planinarske staze.

Alpinistički kamp „Srce Veleža“ je planiran da traje od 25.-27. oktobra ove godine, a glavne aktivnosti su promocija projekta „Srce Veleža, promocija Alpinističkog vodiča – Velež, penjanje alpinističkim smjerovima, penjanje Via ferratom i hiking planinarskom stazom na vrh Botin.

Detalje o projektu, kao i kampu možete naći na Facebook stranici „Srce Veleža“.

 

 

 

Izvor: SeeSrpska