U okviru Projekta izgradnje magistralnog puta M-17.3 Neum – Stolac, juče je probijen tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara.

Vrijednost ugovora je 23.057.197,66 maraka s PDV-om.

Po riječima direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića, rok izvođenja je dvije godine, a radovi su počeli u oktobru prošle godine.

– Očekivanja su da će sredinom sljedeće godine u maju kompletni radovi na tunelu biti završeni – kazao je on.

Ugovore za izgradnju tunela dobili su na međunarodnom tenderu Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o. Mostar.

Kompletan put Stolac – Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala bi biti u funkciji 2021. godine. Time bi konačno jedini bh. grad na moru – Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom.

image
FOTO: Fena

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pojasnio je kako je riječ o prirodnoj prepreci između Neuma i Stoca, odnosno između Jadranske obale i unutrašnjosti.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, ističući značaj pojekta, odnosno dugo najavljivane ceste Neum – Stolac, pojasnio je da projekt ide znatno bržom dinamikom, tri mjeseca prije predviđenog.

– To samo još jednom pokazuje ozbiljnost rada te se zahvaljujem svim ljudima na terenu koji su najviše doprinijeli ovom projektu – poručio je federalni ministar.

Načelnik Neuma Živko Matuško istakao je kako će cesta olakšati i skratiti putovanje do Neuma, i to će, u svakom slučaju, poboljšati turistički položaj toga kraja.

image
FOTO: Fena

Inače, potpisan je ugovor i za izgradnju dionice Drenovac – Stolovi dužine 8,7 km. Posao vrijedan 17 miliona maraka, a dobio ga je konzorcij kojeg čine mostarski HP Investing i Putovi Grude, a rok za završetak te dionice je 16 mjeseci.

Osim toga raspisan je i tender za izgradnju dionice Broćanac – Prapratnica, do ulaza u Tunel Žaba, u dužini od 3,5 km, s dvije petlje u Babinom dolu i Oštrovcu, a rok za dostavljanje ponuda je 25. jula.

Federalna vlada je za gradnju ceste Neum – Stolac, koja je dio programa gradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, izdvojila 40 miliona evra.

 

Izvor: FENA