Novi simbol otpora i borbe za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori je Veliki Štrumpf, kojeg su u centru srpske trobojke nacrtali učenici Osnovne škole „Jugoslavija“ u Baru.

Učiteljica Rada Višnjić zbog ove dječije igre već trpi posljedice, jer su radovi nastali u ponedjeljak na redovnom času likovnog vaspitanja. Škola je protiv nje pokrenula disciplinski postupak.

„Na redu je bila nastavna jedinica — crtanje ukrasa, rekla sam deci da mogu da nacrtaju štagod požele“, kaže Višnjićeva, a prenosi Sputnjik.

Ona ističe da nisu imali nameru da provociraju, već da su se samo poigrali.

Ona je odmah bila svesna da deca omiljenog junaka iz crtanog filma ukrašavaju trobojkom, ali joj to nije smetalo, jer đaci vrlo dobro znaju o čemu se radi.

„Pa kako da ne znaju, to je treći razred, imaju već 10 godina. Oni sve znaju. Idu na litije. Naravno da sve znaju“, ističe Višnjićeva.

Za pokretanje disciplinskog postupka saznala je iz medija, jer, kako kaže, ove nedjelje radi po podne, pa još nije vidila direktorku, ali su se čule.

„Zamoljena sam da fotografiju skinem sa Fejsbuk stranice Ne damo svetinje, to sam odmah učinila. Naravno, u tom razgovoru bilo je i i malo šale, jer nekome smetaju Štrumpfovi. Neki to sada, nažalost, smatraju provokacijom. Ako padaju na dječju provokaciju, ne znam šta da kažem“, priča učiteljica iz Bara.

Crvena, plava i bijela – boje srpske zastave, posljednjih dana čini se najveći su problem u Crnoj Gori pa nije ni čudo što su se srpski inat i humor spojili, a kao rezultat trobojke niču širom zemlje.

Društvene mreže preplavljene su fotografijama najrazličitijih površina ofarbanih u boje srpske zastave, uz poruku da „komunalci neće stići do svih mjesta“ i „neće imati toliko farbe da sve prekreče“.

Od trafo stanica, zidova kuća, ivičnjaka i klupa, crvene, plava i bijela boja niču na sve strane.

Uz poruke bunta na društvenim mrežama neminovno ide i humor pa se tako pojavila i fotogrfija jednog frižidera uz komentar „uhapsite i jaja“.

 

Posebno se na „udaru“ našao Veliki Štrumpf, junak iz crtanih filmova, jer je „obučen u srpske boje“, pa se na Fejsbuku postavilo pitanje „hoće li Gargamel uhapsiti i njega“.

Takođe, ljudi su se dosjetili da komunalci nisu nadležni za njihove satelitske antene i fasade privatnih kuća pa su trobojke preko noći nikle na najrazličitijim mjestima.

Ipak, na površinama poput pješačkih prelaza, ivičnjaka i mostova za očekivati je da budu prefarbane i kratkom roku.

 

Izvor: Sputnjik / ATV / Kurir