Međunarodni dan šuma i prvi dan proljeća obilježen je danas akcijom čišćenja uže i šire gradske zone Trebinja. Početak aktivnosti ozvaničio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je u obraćanju javnosti istakao da je jutrošnja akcija naišla na značajan odziv javnih ustanova, preduzeća i građana Trebinja.

Gradonačelnik je rekao da se ovakva vrsta aktivnosti sprovodi po drugi put u Trebinju te da Gradska uprava ima namjeru održati ovu korisnu praksu, prenoseno je na sajtu Gradske administracije.

“Akcija će biti nastavljena i u narednom periodu i veoma je bitno da Trebinje kao turistički grad ovog proljeća bude što ljepši. Važno nam je da se mnogo naših sugrađana odazvalo ovoj akciji“, rekao je gradonačelnik, ističući da je cilj da Trebinje učinimo ljepšim i urednijim gradom.

Akcijom je planirano uređenje javnih površina, sadnja drveća i bilja, uređenje obala rijeke Trebišnjice, puteva, igrališta, gradskih izletišta te uklanjanje nelegalnih deponija.

Gradska uprava Trebinje je, u saradnji sa javnim preduzećima, obezbijedila potrebnu mehanizaciju i ljudske resurse za besplatan odvoz i odlaganje otpadnog materijala, tako da će sva javna preduzeća i ustanove biti na usluzi građanima vezano za pomenute aktivnosti.

Direktor JU “Ekologija i bezbijednost” Stevan Bekan je podsjetio da je poslije olujnog nevremena, koje je nedavno zadesilo Trebinje, sanirano više od 200 objekata i da su se današnjoj akciji čišćenja odazvale sve javne ustanove i preduzeća, ali i udruženja građana, savjeti mjesnih zajednica, privatna lica i građani pojedinačno.

“Očekujemo jednu uspješnu akciju na cijeloj teritoriji grada”, rekao je Bekan.

Da je danas angažovano preko trideset javnih preduzeća te da se akciji odazvao i privatni sektor potvrdio je i Nedeljko Lambeta, direktor AD “Komunalno” Trebinje.

Lambeta je rekao da je prošlog vikenda, donacijom privatnog sektora, zasađeno sedam sadnica čempresa i kestena i petnaest ukrasnih žbunova. Prema njegovim riječima, nove sadnice drveća i ukrasnog bilja će od danas krasiti naselja Bregovi i Gorica.

Stomatološka ordinacija „Artdent“ i mjenjačnice „Nebac“ donirale su po jednu sadnicu koje će biti zasađene u gradskom parku.

Treba napomenuti da su se akciji pridružili i trebinjski Crveni krst, Planinarski klub “Vučji zub”, Odred izviđača Trebinje, Speleološko društvo “Zelena brda” i brojna druga građanska udruženja i zajednice.

U cilju lakšeg sprovođenja aktivnosti, u gradu su danas postavljeni kontejneri za odlaganje otpada na oko 50 punktova.

Čišćenje i uređenje gradskih zona započeto je jutros u osam časova, a trajaće tokom dana. Za sve informacije o povezanim aktivnostima, građanima je na usluzi besplatni Info centar pozivom na broj 121.

 

Izvor: Grad Trebinje