Hramovna slava je povod za Mitrovdanske susrete u Sečnju koji su se protekle sedmice po 15. put održali i okupili ljude svih generacija

Na sam dan praznika, u hramu Svetog Dimitrija, koji je osveštan prije 24 godine, slavsku liturgiju je služio mjesni paroh Ivan Mučalov, a kumstvo je od Udruženja žena „Naš osmeh“ preuzela porodica Mijat.

Centralni događaj bila je priredba „U duhu tradicije“ koju je vodio Milenko Krišan. U programu su učestvovali: GKUD „Vladimir Gaćinović“ iz Bileće, mlađi i stariji ansambl KUD-a „Vlado Tomanović“ iz Sečnja, izvorna pjevačka grupa „Ercegovina“ iz Sečnja, prvakinja beogradskog Narodnog pozorišta Ljiljana Blagojević, profesor muzike Miloš Radović i istaknuti glumac Lepomir Ivković.

Sve prisutne pozdravio je predsjednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, a posebno se osvrnuo na Bilećane čiji je potomak bio njegov prethodnik Predrag Milošević Karasi.

– Boraveći u Bileći osjetio sam iskrenu srdačnost i gostoljubivost. Bilećani su u Sečnju uvijek svoji na svome. Da bi došli do jedinstva, moramo istrajati u mostovima koji povezuju dva zavičaja – poručio je Rađenović.

Branko Aleksić potredsjednik SO Bileća se zahvalio na domaćinskom dočeku i dobrodošlici.
– Prvi put sam u Sečnju o kome sam toliko lijepog slušao od mojih Bilećana u šta sam se i lično uvjerio. Daće Bog da se ova tradicija nikada ne prekine – rekao je Aleksić.

Zbog bogatog programa i velikog broja istaknutih učesnika Mitrovdanski susreti se već dugi niz godina nalaze u kalendaru kulturnih manifestacija Srbije.
– „Banat i Hercegovina“ je neminovna tema svih Susreta, ona starije nostalgično podsjeća na vrijeme kolonizacije i njihove mladosti, a mladima ukazuje na korijene i početak izgradnje današnjeg Sečnja. Kao organizatori nismo se ograničili samo na hercegovačku tradiciju, već redovno nastojimo da i kroz program izrazimo karakter šarolike sredine u kojoj živimo – rekla je Branislava Rudan direktorka Omladinskog kulturnog centra i organizatorka Mitrovdanskih susreta.

Pored lokalnog stanovništva na ovaj događaj pristigli su gosti iz ruskog grada Azova, gosti iz Bileće kao i veliki broj posjetilaca iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Kleka, kao i iz drugih mjesta opštine Sečanj.

U sklopu svečanosti u Domu kulture najprije je je izvedena predstava za djecu Ljepotica i zver, a u večernjem terminu komedija Pazi s kime spavaš.

.Prezentovano je i kulturno -istorijsko nasljeđe Stare Hercegovine koje je bilo posvećeno životu i djelu Vladimira Gaćinovića.
O srpskom književniku koji je boi duhovni začetnik Mlade Bosne govorio govorio je Nebojša Rogan, predsjednik KUD-a koji sa ponosom nosi naziv slavnog hercegovačkog slobodara.
Kulturno-umjetničko društvo Vladimir Gaćinović osnovano je u Bileći 1935. godine i postojalo je do 1990, kada je rad društva prekinut zbog rata. Prije deset godina rad KUD-a je obnovljen i svake godine imaju sve veći broj aktivnosti.

– Učestvovali smo na Ohridskom festivalu, gostovali u Grčkoj, ali za nas nema većeg i dražeg gostovanja od ovoga u Sečnju – rekao je Rogan.

U vijećnici SO Sečanj održana je skupština Zavičajnog kluba Sečanjaca na kojoj je za predsjednika onovo izabran mr Milan Radovanović. Potpredsjednici su dr Dragiša Slijepčević i Novčić, a sekretar Branislava Rudan.

Promovisana je i knjiga Kružok na zlatni pogon Slobodana Mandić o kojoj su govorili: Zoran Slavić, Duško Milićev, Danijela Aleksić, učenici SŠ Vuk Karadžić Sečanj i autor.
Ova knjiga intimna je ispovijest, ali i kolektivna priča o sudbini Sarče (Sutjeske). Ona prati njenu vrijeme ujedinjenja Rumunske i Nemačke Sarče, dolazak kolonista, ali i smjelo iskoračuje u konteks savremenosti, reflektujući svaki od ovih aspekata na složenu „galeriju“ junaka.

Ovu manifestaciju priprema Obrazovno-kulturni centar Sečanj uz podršku lokalne samouprave.

Direktorka Centra Branislava Rudan sumirajući utiske po završetku programa je istakla da Mitrovdanski susreti jačaju bratske odnose Sečnja i Bileće.
Ona je istakla da pored ove, mešu značajnijim aktivnostima Centra je i Svetosavska akademija kada opština nagrađuje najbolje studente.
 U Sečnju se više od 20 godina održava i Pokrajinska smotra recitatora, koja traje tri dana, ponosni smo i na Tamiški dani. Pored bogatog kulturnog i zabavnog programa specifičnost je takmičenje u kuvanju ribljih čorbi, kao i rukometni turniru koji je posvećen pokojnom predsjedniku naše opštine Predragu Miloševiću Karasiju.

 

Dragana Bokun, novinar Srpskog kola

Izvor: Savez Srba iz regiona