U Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Trebinju jutros smo, iako je prvi dan vikenda, zatekli radnu i prijatnu atmosferu ispunjenu toplim duhom osnovaca i njihovih nastavnika koji se pripremaju za „Humanitarni bazar“ koji će naredne sedmice biti održan u Trebinju.

Vrijedni osnovci podijeljeni u dvije grupe jutros su pravili narukvice, podmetače, svijećnjake, novogodišnje ukrasne kugle, vezice za cucle te „book marker-e“ koje će na prodaju ponuditi na Bazaru u srijedu, 20. novembra.

Cilj je kažu da svoje ručne radove ponude na prodaju građanima Trebinja i da od novca koji skupe pomognu drugare koji su slabijeg imovinskog stanja.

Školarci svojim aktivnostima djeluju u okviru udruženja „Djeca djeci“, koje broji sedamnaest nastavnika, koji su se odlučili da kreativnim radom i aktivnostima daju svoj doprinos olakšavanju svakodnevnice socijalno ugroženim učenicima.

Udruženje je, kažu nastavnici, registrovano nedavno sa željom da se sredstvima prikupljenim u ovim aktivnostima kupe knjige, školski pribor ili uplati školska ekskurzija onima kojima je to potrebno.

„Cilj našeg druženja je da djeca pomažu jedna drugima. Imamo jako puno ideja, dobre volje i nadamo se da ćemo uspjeti u zadatim ciljevima“, kaže Marina Marković nastavnica Engleskog jezika i književnosti u školi Jovan Jovanović Zmaj.

Ona dodaje da je i prošle godine u okviru škole djelovala sekcija „Mali humanitarci“ koja je uradila desetak akcija i za cilj imala isto – da pomogne onoj djeci kojoj je pomoć potrebna.

„Do kraja godine u planu je još jedan bazar, a nastavnici ove škole se svakog mjeseca solidarno odriču jedne kafe i novac od iste ubacuju u humanitarnu kutiju koja je postavljena ispred školskog ulaza“, kaže Marina.

Osim vrijednih učenika u jutrošnjoj radionici učestvovali su i roditelji. Jelena Pravica je majka dječaka koji pohađa školu „Jovan Jovanović Zmaj“ i koja je jutros odlučila da pomogne đacima ove škole u njihovoj humanoj misiji.

„Ja inače radim neke kućne radinosti, pravim dekoracije za rođendane, vezice za dude za bebe, narukvice sa imenima pa sam odlučila da danas pomognem ovoj vrijednoj djeci. Danas smo pravili novogodišnje kugle, narukvice, minđušice. Djevojčice su oduševljene ovim druženjem“, napominje Jelena i poziva i ostale roditeje da se uključe u akciju.

Među vrijednim đacima ovoga jutra zatekli smo i učenice šestog i sedmog razreda Martu Milivojević te Anu Kenjić koje kažu da su baš srećne što imaju priliku da kroz humani rad pomognu svoje drugare koji su slabijeg imovnog stanja.

„Osim onoga što smo danas napravili donijeli smo i neke radove koje smo imali kod kuće, to ćemo kasnije da prodajemo i da našim drugarima vratimo osmijeh na lice“,  kažu ove vrijedne djevojčice.

„Humanitarni bazar“ će biti održan u srijedu, 20. novembra, kada će učenici svoje radove izložiti na gradskom korzu ili u parku. U slučaju kiše Bazar će biti održan u holu škole u Bregovima i svi koji su u mogućnosti imaće priliku da tokom cijelog dana kupe neki od dječijih radova ili jednostavno doniraju novac u humanitarnu kutiju.

 

HP, novembar 2019.