Dječijim maratonom i podjelom sadnica cvijeća jutros je u Trebinju počelo obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Peti jun – Svjetski dan zaštite životne sredine  obilježava se treći put u Trebinju.

Ove godine centralna manifestacija obilježavanja u Trebinju je bio „Eko maraton“. Učešće je uzelo oko 150-oro djece iz sve tri trebinjske osnovne škole.

U trci najbrže su bile djevojčice, koje su osvojile sva tri prva mjesta.

Prva do cilja stigla je Anastasija Žulović, druga je bila Kristina Dolina dok je treće mjesto pripalo Sari Tomić.

Djevojčice su srećne posebno zbog toga što su učestovale u „Eco maratnu“.

Sara Tomić, trećeplasirana na „Eco maratonu“ učenica je osmog razreda osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“.

Nakon osvajanja medalje rekla je : „Ja se inače deset godina bavim atletikom i volim da učestvujem na trkama gradske organizacije, čast mi je što sam ovog puta dobila medalju. Smatram da svaki čovjek može uraditi nešto kako bi uljepšao naš grad, kako bi bio još bolji“.

Aleksandra Žulović učenica sedmog razreda osnovne škole „Vuk Karadžić“ kaže da je zadovoljna što je učestvovala na „Eco maratano“: „Zadovolja sam nagradom. I svi treba da se potrudimo da bi grad bio što ljepši i da ga očuvamo“.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele priznanja za sve učesnike maratona,manafestacija u centru grada završena je simbolično darivanjem sadnica cvijeća, koje će uljepšati domove, ali i bašte mnogih Trebinjaca.

Na južnoj gradskoj obilazici, kod mosta Branilaca Trebinja, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine narednih dana biće zasađeni oleanderi.

Takođe, planirano je da nadležne službe pristupe akciji uređenja gradskih javnih i zelenih površina, a učešće će uzeti Komunalno preduzeće, Sportsko ribolovno društvo, JU „Ekologija i bezbjednost“, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Civilna zaštita Hidroelektrana na Trebišnjici.

Učesnici akcije su pozvali sugrađane da se priključe obilježavanju Svjetskog dana zaštite životne sredine i daju svoj doprinos očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine, komunalne i zdravstvene higijene, odnosno da daju svoj doprinos ljepšem izgledu grada.

 

HP, jun 2019.