Travarica sa medom, hercegovački med i vino na štandovima u trebinjskom Gradskom parku. Brojni posjetioci Sajma meda i vina zastaju i degustiraju prepoznatljive proizvode ovog kraja.

“Hercegovačkog meda nema na daleko” – poručju i degustatori i proizvođači.

“Svaka biljka je samonikla i priča svoju priču, bori se za svoj život i u tom našem hercegovačkom kršu zajedno sa suncem daje nektar koji naše pčelice skupljaju i unose u košnice. To je100% ljekovito”, kaže nam Nedeljko Pažin iz Trebinja.

U hercegovačkom kršu rastu najotpornije biljke i pčele sakupljaju polen stotina vrsta ljekovitih trava.
“Najbolji je naš med zato što je ljekovit jer u Hercegovini raste oko 300 vrsta ljekovitog bilja, tako kada pčela to donese u košnicu to je pravi lijek”, priča pčelar iz Bileće Željko Bajović.

Od kadulje, vrijeska i livadski su najtraženiji, ali osim meda i vina na štandovima su i džemovi, slatka, likeri i rakije. Više od dvadest izlagača iznijeli su pred brojne turiste, kojih ima iz cijelog svijeta, najprepoznatljivije hercegovačke proizvode.

Otvaranjem ovogodišnjeg, dvanaestog po redu, Sajma meda i vina krenule su manifestacije proslave Preobraženja Gospodnjeg, slave Trebinja.

 

 

Izvor: SeeSrpska