Ovog vikenda u Dubrovniku je održan peti po redu Regionalni samit preduzetnika pod nazivom „300 najboljih“, koji je okupio uspješne privrednike iz regiona Jugositočne Evrope, kao i vladine zvaničnike, akademsku i poslovnu zajednicu, te predstavnike lokalnih zajednica sa područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Prestižna priznanja na ovom regionalnom samitu, koji je na visokom nivou organizovan u elitnom hotelu Dubrovnik Palace, osvojili su i trebinjska „HP media grupa“, Obrazovni centar „Cerovac“ i Mljekara „Pađeni“ iz Bileće.

Međunarodni komitet određen ispred ovog ekonomskog foruma dodjelio je najboljim preduzećima i preduzetnicima iz šireg regiona nagrade u sedam kategorija pod nazivom “Stvaraoci za stoljeća/vijekove” .

Pred više stotina zvanica u konferencijskoj sali hotela Dubrovnik Palace svoje obraćanje su imali predstavnici hercegovačkih kompanija  Bojan Sulaver, direktor HP media group, Miljana Miskin, direktor Obrazovnog centra „Cerovac“ i Nenad Vukoje, direktor Mljekare „Pađeni“, koji su govorili o svojim kompanijama i preduzetničkom putu koji su prošli od osnivanja do danas.

Trebinjska HP media grupa priznanje „Stvaraoci za stoljeća/vijekove“ dobila je u kategoriji “Mladi stvaraoci za stoljeća/vijekove za podsticaj razvoju preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi”.

U kategoriji obrazovanje i mediji, Obrazovni centar „Cerovac“ je dobio priznanje „Stvaraoci za stoljeća/vijekove“ za posebnu inicijativu u preduzetničkom stvaralaštvu za Srednju i Jugo-istočnu Evropu za 2018. godinu, dok je Nenad Vukoje, osnivač i direktor Mljekare „Pađeni“ nagradu „Stvaraoci za stoljeća/vijekove“ osvojio u kategoriji „Životno djelo“.

Među ostalim ovogodišnjim laureatima su i Institut dr Simo Milošević iz Igala, Bexing doo iz Beograda, Accent doo Skoplje, Opština Nikšić, MRM Ljubuški, Grad Belišće, Medijska kuća „Priče sa dušom“ iz Beograda, Pivara Tuzla, Grad Šabac, Županija Zapadno-hercegovačka i drugi.

Komitet za dodjelu nagrada činili su istaknuti stručnjaci iz oblasti ekonomije, marketinga, menadžmenta, finansija i preduzetnišva:

1. prof. dr. Sinša Zarić, predsjednik Komiteta (Srbija);
2. prof. dr. Franz Schausberger, počasni član Komiteta (Austria);
3. dr. Bernhard Prestel, počasni član Komiteta (Njemačka / Švajcarska);
4. prof. dr. Reinhard Priebe, počasni član Komiteta (Njemačka);
5. prof. dr. Bernd Hallier, počasni član Komiteta (Njemačka);
6. prof. dr. Biljana Sekulovska – Gaber, zamjenica predsjednika Komiteta (Makedonija);
7. prof. dr. sc. Velimir Srića, zamjenik predsjednika Komiteta (Hrvatska);
8. prof. dr. Nenad Brkić, član Komiteta (BiH);
9. mr. sci. Franc Pangerl, član Komiteta (Slovenija);
10. mag. oec. Vesna Cvitanović, član Komiteta (Hrvatska);
11. prof. dr. Aleksandar Andrejević, član Komiteta (Srbija);
12. prof. dr. sc. emeritus Slavica Singer, član Komiteta (Hrvatska) i
13. prof. dr. Bahrija Umihanić, član Komiteta (BiH).

Cijeli proces izbora laureata odvijao se u više faza, a trajao je od 15. juna prošle godine kada su potencijalne dobitnike priznanja nominovali članovi, rukovodioci i saradnici organizatora projekta, veliki broj preduzetnika, poslovne asocijacije, nevladine organizacije, predstavnici akademske zajednice, državne i lokalne institucije sa područja Srednje i Jugoistočne Evrope.

Svakako pažnje vrijedan uspjeh hercegovačkih preduzetnika koji očigledno imaju šta da pokažu i prezentuju široj poslovnoj zajednici regiona Srednje i Jugoistočne Evrope.

 

HP, mart 2019.