Sezona je u toku, prije dva dana otvorena je najavljivana “Hercegovačka kuća” u samoj blizini pijace, koja je i ove subote dupke puna i vrvi ljudima koji su na ovo poznato trebinjsko okupljalište izašli kako bi popili svoju prvu jutarnju kafu i na taj način, u vrlo ugodnom ambijentu, započeli dan.

Kafa subotom “pod Platanima” je svojevrsna tradicija za mnoge, a ništa manje ne zaostaje ni trebinjska pijaca koja je godinama unazad mjesto koje posjećuju brojni Trebinjci iz nedjelje u nedjelju, ali i ljudi iz okolnih mjesta i država koji posjećuju najjužniji grad Hercegovine.

Trgovci nude najbolje što imaju, a treba istaći da primaju i valute okolnih zemalja, sve za dobar pazar.
Na ulasku u pijacu prodaju se umjetnički radovi sa motivima Trebinja, i to je ono što bi nekom turistu vjerovatno prvo zapalo za oko, pored ovoga aktivni su sirevi (kozji i kravlji), maslinovo ulje, sezonsko voće i povrće kao i poznati hercegovački med i drugo.
Za teglu meda, zavisno od trgovca do trgovca, trebate izdvojiti 15 do 18 KM, za kozji sir 12 KM, dok za kravlji nešto manje, 8 KM. Jedna litra maslinovog ulja na pijačnim tezgama prodajte se po cijeni od 15 KM.
Što se tiče sezonskog voća i povrća aktuelni su paradajz koji možete kupovati po cijeni od 1,50 KM pa naviše, paprike po 1,50 KM za kilogram pa naviše. Za kilogram lubenice na trebinjskoj pijace cijene se kreću od 0,50 KM pa do 0,70 KM za kilogram.

Cijena grožđa je 3 do 4 KM za kilogram, nektarinu možete kupiti po cijeni od 3 KM za kilogram. Banane koštaju 2 KM dok je limun nešto skuplji i za njega kupac treba izdvojiti 3 KM. Cijena suvih smokava je 12 KM za kilogram dok je cijena breskvi 2,50 KM.
Pored ovoga na tezgama možete naći i likere, domaće smokve i slatka od višnje, smokve po cijeni od 4 KM.

Ponuda atraktivna, prodavači i kupci zadovoljni …

 

Srećko Š. /

Hercegovina Promo, jul 2017.