Proteklih dana veliku pažnju javnosti u Trebinju i Dubrovniku, ali i široj regiji, privukla je informacija da granični prelaz Gornji Brgat, koji spaja ova dva grada neće biti u funkciji za vozila od sutra (25. marta) do 17. aprila ove godine.

Kako je saopšteno iz Hrvatskog auto kluba prelaz će biti u funkciji za pješake, a velike probleme donijeće brojnim radnicima koji iz Trebinja i Hercegovine svakodnevno putuju na posao u Dubrovnik.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić smatra kako bi, bez obzira na zatvaranje graničnih prelaza za sva vozila, trebalo organizovati prevoz radnika koji putuju iz BiH kako bi stigli na svoja radna mjesta u Dubrovnik.

„Ne bih htio razmišljati tragičarski, ali zatvaranje graničnog prijelaza svakako će otežati situaciju. Možda bi bilo pametnije da su se radovi vršili u siječnju ili veljači, kada ne postoji tolika potreba za brzim prelaskom granice. Inače, stanovnici Trebinja redovito dolaze u Dubrovnik na razgovore za sezonske poslove, ali i one tijekom cijele godine. Nije to samo ugostiteljstvo, nego i trgovina. Neki od njih rade sezonu, a neki rade cijele godine te na svakodnevnoj razini putuju u Dubrovnik,“ kazao je Vlašić za portal Dubrovački dnevnik.

A šta je stvarni razlog zatvaranja prelaza više govore fotografije koje donosimo.

Obimni i veliki radovi koji se trenutno obavljaju na Brgati jednostavno su u toj fazi da je neophodno izvršiti obustavu saobraćaja, jer je više puta pomjerana saobraćajna traka kojom vozila prolaze faktički kroz gradilište novog graničnog prelaza.

 

HP, mart 2019.