Gradski park u Trebinju, koji nosi ime po najpoznatijem Trebinjcu Jovanu Dučiću, prije dvadesetak dana značajno je oštećen u olujnom nevremenu koje je zahvatilo Hercegovinu.

Tada je u samom parku oboreno desetak stabala, a lijepe scene od juče obradovale su Trebinjce. Naime, radnici lokalnog komunalnog preduzeća lijep subotnji dan su iskoristili za sadnju novih mladih stabala, koja će vremenom ovoj oazi na blizu trideset hiljada kvadratnih metara vratiti stari sjaj.

Zasađeno je sedam većih stabala, čempresa i kestena, kao i dvadesetak grmastih biljaka, koje spadaju u srednje rastinje.

Umjesto nekadašnjeg grmaste „žive“ ograde, u sklopu rekonstrukcije radi se i kameni zid sa cvjetnim lejama koji odvaja gradski park od ulica u centru grada.

Najzaslužniji za nastanak ovog parka u centru Trebinja je upravo pjesnik i diplomata Jovan Dučić, koji je osim prvih stabala svom gradu poklonio i niz vrijednih postavki koje krase ovo zdanje, od kamenih lavova na samom ulazu do prelijepe fontane u centralnom dijelu.

Na ulasku u park od 1996. godine stoji i spomenik Dučiću, rad vajarke Drinke Radović , koji je takođe prilikom nevremena prije nepunih pet godina bio oštećen.

 

HP, mart 2019.