U Sportskoj dvorani „Nevesinjka“ juče su održane Omladinske sportske igre predstavljene kao projekat izgradnje samopouzdanja kroz fizičku edukaciju.

U Nevesinje su stigle ekipe iz Mostara i Širokog Brijega koje su se domaćinima iz Osnovne škole „Risto Proroković“ takmičili u odbojci (ženske ekipe) i futsalu (muške ekipe).
Igre su pokrenute prije tri godine u dogovoru sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) sa idejom da se uvežu ova tri grada kao prijateljske komšije.

Glavni cilj igara je povezivanje i razmjena mišljenja mladih sportista iz različitih područja kroz sport, a održana je i panel diskusija bivših sportista na temu „Razmišljanja o vrijednostima sporta“.

Dženan Šuta, viši sportski menadžer u sportskom savezu grada Mostara, zahvalio se Opštini Nevesinje na gostoprimstvu, i istakao da je cilj igara povezivanje mladih kroz sport, jer je „sport baza i kroz njega možemo praviti neku širu priču, nadajući se da će saradnja biti nastavljena i narednih godina i da će nove generacije proći kroz ovaj projekat, te da će iz ovih aktivnosti nastati nova poznanstva i prijateljstva, kako među sportistima, tako i među klubovima“.
U takmičenju u futsalu pobjeda je pripala ekipi iz Mostara, drugo mjesto osvojio je Široki Brijeg, dok su domaćini zauzeli treće mjesto.

U odbojci Nevesinjke su zauzele prvo mjesto, ekipa Mostara drugo, a Široki teće mjesto.

Izvor: Radio Nevesinje