Crkva svetog Vukašina u Pridvorcima danas je proslavila krsnu slavu. Svetu liturgiju služio je sveštenik Mladen Čalija. Nakon liturgije i svete tajne pričešća, prelomljen je slavski kolač, a ovogodišnji domaćin bio je Miloš Radić. Potom su uslijedile zdravice domaćina i gostiju.

Sveštenik Čalija poručio je vjernicima da uvijek slave i obilježavaju svoje svetitelje, jer slava Božija je nešto što ima sadržaj i nešto za šta se vrijedi boriti.

– Čitav pravoslavni svijet danas slavi spomen na svetog mučenika Vukašina. Mir ovog sveca je bio toliko snažniji od nemira njegovog mučitelja, da nije mogao da izdrži i ne objavi ime starca Vukašina koji je rekao one divne riječi „Oprosti im Bože jer ne znaju šta čine“ i „Samo ti sine radi svoj posao“ – naglasio je Čalija, prenosi portal radio Nevesinja.

p5

Načelnik opštine Milenko Avdalović poželio je mještanima Pridvoraca i okolnih sela srećnu slavu i da im današnji dan bude na zdravlje, radost i milost.

– Velike riječi svetog Vukašina dale su nam putokaz kako da radimo i živimo dalje i budemo bolji hrišćani – rekao je Avdalović.

Domaćin slave Miloš Radić istakao je da se ove godine navršava deset godina od osvještanja crkve koju su izgradili sa puno rada, truda i zalaganja.

p 3

– Izgradnja ove crkve ostavila je dubok trag na moje djetinjstvo, i nadam se da ćemo se još mnogo godina sastajati u zdravlju i veselju slaveći ovog velikog sveca – dodao je Radić.

Nijedna proslava u ovom kraju ne može proći bez zdravice LJubana Duke, koji na lijep i uzvišen način govori o imenu Božijem, uz poruku da čuvamo našu tradiciju i običaje, jer jedino tako možemo sačuvati pravoslavlje.

p4

Izvor: Radio Nevesinje