U Кulturnom centru Trebinje sinoć je otvorena izložba grafika 10. EX-YU konkursa za grafiku.

Pored radova ovog jubilarnog konkursa, izložene su i grafike profesorke Gordane Petrović i njenih saradnika na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Ivane Flegar, Nikole Radosavljevića i docenta dr Vladimira Parežanina, profesora Arhitektonskog fakulteta, koji su i sami bili učesnici konkursa prethodnih deset godina.

EX-YU konkurs za grafiku raspisuje se od 2007, pod pokroviteljstvom Visoke turističke škole iz Beograda. Prema riječima autorke konkursa Nataše Brkić, akademske slikarke, organizatori su doslijedni principima koji su ovu manifestaciju izdvojili kao poseban i značajan kulturni događaj.

„Veoma strog žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka, istoričara umetnosti i grafičara, diktira kvalitet izložbe oštrim kriterijumom i kredibilitetom svojih imena. Tu su i velike nagrade koje dodeljujemo na kraju, katalog koji uvek prati izložbu u galerijama, kao i podrška ULUS-a, FLU, FPU i Udruženja umetnika bivših republika“, izjavila je autorka Brkić.

Postavku izložbe u Кulturnom centru Trebinje čine grafike 10. EX-YU konkursa kojeg je 2017, u galeriji ULUS-a, otvorio akademik Vladimir Veličković istakavši odličnu ideju ponovnog zbližavanja i umjetnosti kao faktora najljepšeg i najlakšeg sredstva povezivanja i komunikacije među našim bivšim republikama.

EX-YU konkurs za grafiku od samog nastanka ima za cilj da promoviše i afirmiše savremenu grafičku produkciju na ovim prostorima, ali i da omogući jednaku valorizaciju radova afirmisanih umjetnika, kao i onih čije vrijeme tek dolazi.

„Ono što je za mene nešto najlepše na ovom konkursu, jeste to što su i studenti bili uključeni, pored grafičara profesionalaca. Na taj način, povezali smo kulturne centre koji su uvek postojali u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, ali i ove novonastale, među kojima je i Akademija u Trebinju. Tako su studenti, tokom ovih deset godina, imali priliku da se upoznaju sa radom svojih kolega i profesora, da se takmiče sa njima i da zajedno s njima i izlažu“, navela je Nataša Brkić.

Tokom deset godina na konkursu je učestvovalo oko 700 autora iz svih naših bivših republika. Кolekcija grafika pokrovitelja izložbe, nastalih proteklu deceniju, broji preko 500 radova i predstavlja umjetničku i arhivsku građu za izučavanje ovog perioda stvaralaštva grafičara iz glavnih umjetničkih centara, akademija i škola sa teritorije bivše Jugoslavije.

Izložba u Кulturnom centru Trebinje biće otvorena narednih 15 dana.