Izazovi na društvenim mrežama ponekad mogu da budu poprilično zabavni i korisni – poput čuvenog „ledenog izazova“ koji je 2014. godine osvojio internet i uspio da podigne svijest o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi te pomogao da se prikupi novac za klinička istraživanja radi pomaganja oboljelima.

Ipak u večini slučajeva takozvani izazovi na društvenim mrežama su poprilično besmisleni. Srećom, sada konačno imamo izazov u kom bi svi mogli i trebali da učestvujemo, posebno kada je u pitanju Trebinje, Hercegovina, ali i cijela Republika Srpska i BiH.

Na internetu je nedavno osvanula fotografija izvjesnog gospodina „prije i poslije“, koji je naišao na divlju deponiju i očistio je. Umjesto da sve ostane na tome, ljudi su se dosjetili da od ovoga naprave izazov i da pozovu što više mladih, koji su konstantno na mrežama, da urade isto.

Here is a new #challenge for all you bored teens. Take a photo of an area that needs some cleaning or maintenance, then…

Posted by Byron Román on Уторак, 05. март 2019.

Trebinje, na žalost, ovih dana izgleda poprilično prljavo, a jedan od razloga za to je i olujno nevrijeme od prije petnaestak dana. Ipak, nije samo nevrijeme razlog nečistoći u najjužnijem gradu Srpske koji, odnedavno nosi službeni epitet turističkog mjesta. Mnogo toga je i do svijesti građana, ali i rada nadležnih službi.
Fotografije za opremu ovog teksta smo napravili vožnjom po urbanom centru Trebinja za svega petnaestak minuta, tako da „inspiracije“ svima koji žele da prihvate „izazov“ i pomognu stvaranju ekološki boljeg ambijenta ima na pretek:
Bolje stanje nije ni u drugim mjestima u Hercegovini i ostatku države, čak šta više ono je značajno gore jer Trebinje za razliku od ostalih sredina bar ima moderno uređenu deponiju i deklarativnu opredjeljenost da se ovom problemu stane u kraj.

Opisani internet izazov je osmislio Bajron Roman iz Arizone, izgleda da se dopao kao ideja mnogima pa je izazov za svega nekoliko dana ne samo šerovan po svim mogućim mrežama, već je i preveden na razne jezike, pa tako domaćim internetom sada kruži i srpski prevod uz istu sliku:

„Novi izazov, nađi smetljište, očisti ga i objavi slike prije i poslije, ako hoćeš nešto da promjeniš, počni od svog kraja“.

Iako do sada niko u Hercegovini nije prihvatio ovaj izazov, HP media grupa svima onima koji se odvaže da naprave prvi korak i urade nešto slično nudi prostor za medijsku promociju, a potrudićemo se i da nagradimo najaktivnije članove zajednice koji urade ovaj „mali korak za čovjeka, a veliki za našu životnu sredinu“ .

Na kraju nam ostaje samo da se nadamo da će ovaj ekološki izazov u Trebinju i Hercegovini doživjeti makar dio pažnje, kao recimo izjave estradnih zvijezda sumnjivog morala na temu Trebinja.

 

HP, mart 2019.