Na trodnevnom edukativnom kampu u Andrićgradu učestvovala su 34 učenika iz Republike Srpske, a među njima je bilo čak osmoro gimnazijalaca iz Bileće u pratnji profesora-mentora Tatjane Topalović.

Sve su to učenici nagrađeni na konkursu „Zašto je kultura (meni) važna?“. Organizator konkursa i umjetničkih radionica u kampu u Andrićgradu je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a partneri su Akademija umjetnosti u Banjaluci, Javni servis RTRS i Opština Višegrad. Kamp je u četvrtak, 4. aprila, otvorila Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture.

 

„Učenici će imati priliku da sa svojim mentorima kroz direktan rad i komunikaciju učestvuju u procesu stvaranja umjetnosti. Nadam se da će radionice biti uspješne i da će učenici iz Andrićgrada ponijeti najljepše uspomene i steći dragocjena iskustva te na drugačiji način doživjeti umjetnost“, rekla je Đakovićeva prilikom otvaranja.

Već drugog dana vidljivi su bili rezultati rada učenika u kreativnim radionicama. Sekcija za likovnu umjetnost oslikala je mural, što je za mlade likovne stvaraoce iz Bileće (Dragana Delić, Marta Vujnović i Sara Milošević) bila nova i uzbudljiva tehnika.

„Zajedno sa našom mentorkom Majom Batanić, odabrali smo da radimo motiv jedne ptice na zidu. Mnogo sam zadovoljna jer je ovo za mene jedno novo i nezaboravno iskustvo, i kada je riječ o nastajanju murala i kada je riječ o novim poznanstvima i drugarstvu u kojem uživamo“, rekla je Sara Milošević i dodala da je srećna zbog prilike da bolje upozna Višegrad i Andrićgrad te poseban ponos iskazala zbog toga što će ovim radom ostaviti jedan snažan pečat zajedničkog talenta i učešća na konkursu „Zašto je kultura (meni) važna?“.

Najvredniji među učesnicima kreativno-edukativnog kampa bio je Andrej Vukoje, učenik gimnazije iz Bileće. On je, zajedno sa članicama dramske sekcije (Božidarka Radmilović, Jovana Rogan, Darija Papić i Marija Samardžić) iz JU SŠC „Golub Kureš“ u Bileći učestvovao u filmskoj radionici mentora Marka Šipke. Osim u filmskoj, Andrej Vukoje je pokazao svoj bogati i autentični umjetnički talenat učestvujući i u muzičkoj radionici.

Bilećki gimnazijalci u čestim javljanjima svojim profesorima iskazivali su snažno oduševljenje radom u kreativnim radionicama, a boravak u Andrićgradu, druženje i rad sa mentorima sa Akademije umjetnosti u Banjaluci za njih je više od nagrade – nezaboravno iskustvo.

Među svim kreativnim konkursima koji se raspisuju tokom jedne školske godine, konkurs „Zašto je kultura (meni) važna?“ jedan je od najkorisnijih i najsmislenijih. Iako je ovo tek druga godina kako se ovaj projekat realizuje, među učenicima u školama Srpske postao je veoma omiljen i ugledan. Odlična organizacija kampa u Andrićgradu u najvećoj mjeri zasluga je organizacionog tandema koji čine Vanja Kopanja i Aleksandra Marić, saradnici u resoru za kulturu Ministarstva prosvjete.

Mladi talenti vraćaju se danas u Bileću. Slijedi sabiranje utisaka, razmjena iskustava i iščekivanje emitovanja serijala TV emisija „Meni je važno“ u kojima su glavni protagonisti talentovani pobjednici na konkursu.

Bilećki gimnazijalci još jedanput su potvrdili činjenicu da su najbolji dio grada u kome žive i stvaraju – stoga zaslužuju pažnju i podršku svih Bilećana i onih koji Bileću istinski vole.

 

HP, april 2019.