Akciju čišćenja i uređenja planinarske staze na planini Baba danas su sproveli mladi iz Neformalne grupe građana „Stop predrasudama Bileća“ uz pomoć Planinarskog društva „Кoritnik“ i finansijsku pomoć opštine Bileća i OSCE-a.

Zbog loših vremenskih prilika urađen je dio markiranja planinarske staze, čišćenje i pošumljavanje.

Lokalni koordinator Neformalne grupe građana „Stop predrasudama Bileća“ Zoran Samardžić zadovoljan je današnjom akcijom i ističe da je ideja plod mladih ljudi iz ove organizacije.

Akcija je uspješno sprovedena i bez obzira na vremenske uslove to nas nije spriječilo da se okupimo i izađemo na teren. Imali smo finansijsku podršku naše lokalne zajednice i OSCE-a. Zadovoljstvo mi je što smo među prvima usvojili akcioni plan za koheziju zajednice kojim se predviđaju naredne akcije koje će biti finansirane od opštine, a mi ćemo aplicirati i za druge projekte “.

Planina Baba je matična planina planinarskog društva „Кoritnik“ pa tako ova akcija nije mogla da prođe bez njihovih članova.

Srđan Savić je dugogodišnji član društva i danas je sa svojim kolegama izašao na planinu da pomogne u akciji čišćenja i markiranja.

Odradili smo danas jedan dio markiranja planinarske staze i dio pošumljavanja sa mladim sadnicama bora. Plan je da postavimo stubove i tablice na određenim dijelovima staze gdje će biti označeni pravci kretanja i kilometraža. Čim vremenski uslovi to dozvole sa zadovoljstvom ćemo završiti markiranje “.

Današnju akciju podržali su Udruženje „Tajne prirode“ i Кoalicija „Super građani“ iz Čapljine.

Želimo da se zahvalimo domaćinima i svim ljudima koji su podržali današnju akciju. Naš zadatak pored čišćenja i uređenja bio je i da prenesmo naša iskustva sa planinarskim društvom „Кoritnik“ jer se često odazivamo ovakvim akcijama. Moram istaći da smo se danas jako lijepo družili uz prirodan ambijent i dobro raspoloženje “, istakao je Stanko Zlopaša iz Čapljine.

Nakon akcije u kojoj je učestvovalo preko dvadeset volontera organizovan je ručak uz zajedničko druženje ljubitelja prirode.

Izvor: Radio Bileća