„Dan zagrljaja najbližih rođaka, veče emocija, susreta onih koji su otišli i onih koji su ostali ali ih vežu neraskidive veze zavičaja“, možda bi se tako najkraće mogao opisati šesti aprilski dan u Bileći.

U Bileću su došli potomci onih koji su davne 1945. godine krenuli put Banata, u potrazi za novim i boljim životom.

Preko 90 odsto stanovnika Sečnja vodi porijeklo iz Bileće, pa su u ovom mjestu najčešća prezimena Milošević, Vujović, Milićević i Vukoje, priča predsjednik Saveta mesne zajednice Sečanj Miodrag Milošević.
„Nismo promenili ni običaje, ni ponos, čojstvo i junaštvo. One najveće ljudske osobine koje smo odavde poeneli, zadržali smo, i na to smo ponosni.“, ističe Milošević.
Miodrag Milošević izrazio je nadu da će se obnoviti tradicija da se jednom godišnje posjećuju društva iz Sečnja i Bileće.
„Ovo su sve naša braća, rodbina i prijatelji i mi smo željni da se vidimo i družimo. Danas se u Bileći osećamo kao svoji na svome. Ovakavu dobrodošlicu nismo mogli ni zamisliti, gdje god da se pojavimo dočekaju nas otvorenog srca i to se oseti. Кo ne bi želeo da ponovo ovamo dođe“, kaže Milošević.
Кolonisti su se prevozili u trošnim stočnim vagonima, koji su često bili otvoreni, pa im je kiša stvarala velike probleme. Po nekoliko porodica bilo je u jednom vagonu. Na putu do Banata rađali su se novi životi, ali bilo je i onih koje je bolest i težak put zauvijek razdvajao od porodica. Loši higijenski uslovi učinili su da brojni kolonisti obole od tifusa. Ove i druge brojne nedaće kolonista opisane su u filmu „Hercegovci put Banata“ koji je sinoć prikazan u Domu kulture „Jevto Dedijer“. Ovaj film prvi put je potomcima kolonista prikazan u Sečnju, a svoje drugo prikazivanje doživio je u Bileći. Кroz priče kolonista dočaran je njihov put od rodnog mjesta do Banata. Nakon filma uslijedio je koncert izvorne pevačke grupe „Ercegovina“ i muške podgrupe „Sava Grubačić“.
„Svi tekstovi su autentični, pisala sam ih po pričama naših baka. Кolonisti su dolazili u kuće gde su živeli Nemci, oni su bili mnogo moderniji pa ste videli da su kolonisti svetlo gasili štapom. Sve je prikazano na šaljiv način, ali uz hercegovački melos, način ponašanja čoveka iz Hercegovine i uz isticanje pravih ljudskih vrednosti“, kaže menadžer grupe „Ercegovina“ Jelena Milićević koja je posebno istakla sjećanje na preminulog predsjednika Opštine Sečanj Predrag Milošević Кarasija koji je uvijek održavao bratske veze Bileće i Sečnja.
„Neki kolonisti se nisu mogli navići na klimatske uslove, na običaje i način života Banata i onim istim vozovima vratili se u Hercegovinu. Mi smo se privikli, ali nas koreni uvek vuku. Danas smo najsrećniji“, iskrena je Jelena Milićević.
Predsjednica pjevačke grupe Mirjana Dangubić kroz šalu kaže da je ona apsolutna Hercegovka:“ Ja sam od Tomovića i Bojovića, majka mi je od Tešanovića, a udata sam za Dangubića, čista Hercegovka. I jako sam srećna što smo danas u Bileći i što nas je publika prihvatila i pozdravila na najlepši mogući način.“
Domaćin druženja bilo je Udruženje guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“. Pozdravljajući goste član Udruženja Gojko Vuković rekao je da kada bi mogao u glasu da kaže veliko „R“ za riječ „Rodbina“ onda bi to izgovorio za ljude iz Sečnja.
„Ova predstava koju su prikazali je toliko autentična, sačuvana i nakon 70 godina, jer ovdje već ima ljudi koji su treća generacija od kolonista. Toliko profesionalnosti, uigranosti na sceni, jedan potpuno logičan slijed događaja koji su prikazali, je za pamćenje i pohvalu“, kaže Vuković.
Nakon programa uslijedilo je druženje u restoranu „Stari dom“, gdje je uz zajedničke pjesme i zvuke gusla dočarano bogastvo naše tradicije a i dogovoreno da već u novembru članovi Udruženja „Vojvoda Vlatko Vuković“ uzvrate posjetu Sečnju.

Izvor: Radio Bileća