Sinoć je u Domu kulture „Jevto Dedijer“ u Bileći održan godišnji koncert Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Vladimir Gaćinović“.

Ovim koncertom obilježili su i desetu godišnjicu obnove rada društva i tim povodom dodjelili plakete i zahvalnice onima koji su ih podržavali u radu i realizaciji nastupa širom Srpske i Srbije.

Bilećkoj publici predstavili su se „Igrama iz okoline Beograda“, „Igrama sa Кosova“, „Igrama iz Bosilegradskog Кrajišta“, „Spletom igara iz Srbije“… Pjesmom je program upotpunila Lana Samardžić.
„Igre iz Кobišnice“ zajedno su izveli članovi seniorskog ansambla GКUD „Vladimir Gaćinović“ i GКUD „Alat- Swisslion“ iz Trebinja.

„Društvo je do sada izvelo preko 100 javnih nastupa, kako u zemlji, tako i u inostranstvu i to sa velikim uspjehom i mnogobrojnim pohvalama za svoj rad. 2011. godine na Zlatnom opanku u Valjevu dobili smo nagradu za najbolju koreografiju igre iz Istočne Hercegovine – Bilećki kraj, kao i nagradu za najuigraniji ansambl. Dugi niz godina smo pobjednici na festivalu u Zvorniku, kako u folklornoj, tako i u pjevačkoj kategoriji. Najviše smo ponosni na to što vodimo veliku brigu o Hercegovcima van Hercegovine, a o tome svjedoči naša saradnja sa opštinom Sečanj, kao i učešće na „Skupu Bilećana“ u Beogradu.“, rekao je predsjednik Nebojša Rogan.

Drušvo je osnovano davne 1935. godine. Sa manjim prekidima intezivno je radilo do devedesetih godina, a za vrijeme ratnih dešavanja na našim prostorima prestaje sa radom. Svoj rad ponovo je obnovilo 2009. godine.
Gradsko kulturno- umjetničko društvo danas broji oko 130 članova svih uzrasta. Najviše članova je u folklornoj sekciji, ali su zastupljene i pjevačka, muzička, kao i recitatorska sekcija. U svom opusu raspolažu sa oko 30 koreografija. Za sve koregografije zadužen je koreograf Vaso Masleša, uz neizmjernu pomoć asistenta Danijele Šarenac.

Članovi GКUD „Vladimir Gaćinović“ nastupiće na Međunarodnom festivalu folklora pravoslavnih zemalja Milići 2019. i na Međunarodnom festivalu u Praliji.

Izvor: Radio Bileća