Planinari iz Foče i Beograda popeli su se danas na Maglić i osvježili boje srpske trobojke na metalnoj zastavi, kojom je obilježen najveći vrh Republike Srpske i BiH, a koju su nedavno oskrnavili nepoznati počinioci.

 

Predsjednik fočanskog Planinarskog društva “Zelengora” Momo Mihajlović u telefonskoj izjavi za Srnu, sa vrha visokog 2.386 metara, rekao je da je u usponu učestvovalo 15 članova ovog društva i dva planinara iz Beograda.

“Ofarbali smo zastavu i donijeli smo novu knjigu utisaka i pečat, koji su nedavno ukradeni”, dodao je Mihajlović.

On je naveo da su išli “Poštarevim putem”, na kojem ima dionica sa sajlama i koji je nešto zahtjevniji od uspona sa Trnovačkog jezera.

“Sa lokaliteta Lokva dernečište na planini Vučevo, krenuli smo u 6.45 časova i uspon je trajao oko tri i po sata”, rekao je Mihajlović.

Nepoznati počinioci nedavno su srpsku trobojku na vrhu Maglića sa jedne strane prelijepili zastavom BiH, a sa druge strane su sprejom nacrtali grb sa obrisima ljiljana.

Fočanski planinari osudili su ovaj vandalski postupak i pozvali su sve istinske planinare u BiH, kojima je to želja, da dođu i da zajedno sa njima postave zastavu BiH na vrh Maglića, čemu se niko ne bi protivio.

 

Izvor: ATV