Zbog ekstremno niskih temperatura, koje se noću spuštaju i do minus 23 stepena, brojni vozači u Foči imaju problema sa paljenjem automobila, jer se dešava da mraz „izvuče“ akumulator, ali i da zamrzne nafta, pa čak i benzin. I dok se problem sa akumulatorom relativno lako rješava, dopunjavanjem sa drugog automobila, smrzavanje goriva je mnogo teže riješiti, prenosi portal foca24.info.

U Auto-moto društvu Foča kažu da je jedino rješenje topla garaža, a ko nema garažu ostaje mu da odšlepa auto do prve radionice i da sačeka da se nafta odledi. Instruktor vožnje u AMD Foča Zdravko Novović savjetuje da se sipa nafta euro pet, koja ima nižu tačku smrzavanja.

„ Ako već zaledi, mi smo nemoćni u tim situacijama i jedino što možemo da učinimo da ga prebacimo do neke tople radionice. Veće su šanse da će nafta zalediti ako je ima manje u rezervoaru“, kaže Novović.
15942371_10209520873031528_1164290829_n
Fočanski taksista Mile Sekulović savjetuje da se u naftu sipaju aditivi, kojima se povećava otpornost goriva na smrzavanje.

„ Nafta i benzin su lošeg kvaliteta, tako da se dešava da gorivo smrzne. Kada zaledi, teško je problem riješiti, a kao prevencija potrebno je sipati aditive, koji se mogu naći na benzinskim pumpama“, kaže Sekulović. On je savjetovao vozače da pri startovanju ostave automobil pet do deset minuta da radi u leru, da bi se motor i ulje zagrijali, jer pri naglom kretanju postoji rizik da otkaže neki od zamrznutih dijelova motora.

„Najbolje bi bilo da ne kreću nigdje, da parkiraju auto i čekaju bolje dane“, rekao je Sekulović.

 

Izvor: foca24.info