Вариоци, бравари, возачи, радници обучени за руковање тешким машинама, обућари и текстилци, те стручњаци из области информационих технологија ове године биће најтраженија занимања у Републици Српској.

Према ријечима послодаваца, они који имају или ће тек да добију дипломе из ових области не треба да страхују хоће ли успјети пронаћи запослење. Напротив, за њих има посла напретек. Потребно је само да посједују знање и одређени степен радног искуства.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да су готово сви послодавци једногласни у томе који су им радници и више него потребни.

– Возачи нам већ увелико недостају. Многи су плаћеније послове посљедњих година нашли у Словенији, Аустрији и Њемачкој, гдје лако добијају радне дозволе – истиче Шкребић.

Осим возача, послодавцима су потребни вариоци, руковаоци тешким машинама и текстилци. Поручује да је о електроинжењерима и ИТ стручњацима сувишно и говорити.

Приликом запошљавања радника у поменутим областима најважније је, како каже Шкребић, да адекватно могу одговорити свим изазовима и обавезама.

С обзиром на то да ће ускоро почети јавне расправе и израде уписних политика, и на факултетима, и у средњим школама у Српској, Шкребић каже да ће настојати да што више  промовишу потребу тржишта рада за поменутим дефицитарним занимањима.

– Лани смо успјели на Универзитету у Бањалуци први пут да отворимо смјер кожарство, јер је тих кадрова фалило. Ти студенти ће, чим заврше школовање, моћи да се запосле – објашњава Шкребић.

За квалитетним електроинжењерима у РС већ одавно влада огромно интересовање. Нажалост, они махом одмах послије дипломирања одлазе у иностранство, привучени великим платама и шансама за усавршавање, због чега овдашње фирме веома тешко успијевају доћи до врхунских стручњака у овој области.

Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Бранко Докић потврђује да велики број домаћих фирми тражи електроинжењере, али да их нема довољно. Докић као примјер наводи Истраживачко-развојни институт РТ-РК чије је сједиште на овом факултету. Институт запошљава око 80 инжењера и тренутно им је потребно још 120, а до краја 2018. године примиће додатних 200.

У бањалучкој ИТ компанији „Ланако“ кажу да у овој години планирају да запосле 50 високообразованих радника ИТ струке и осталих профила.

– Код нас је конкурс отворен свих 365 дана у години, јер приликом процеса селекције немамо довољан број кандидата – наглашавају у овој компанији.

Завод за запошљавање РС током прошле године објавио је 2.974 огласа на интернету, гдје је понуђено 9.146 слободних радних мјеста, а међу којима су најтраженији били просвјетни радници.

Посјете

Интернет портал Завода за запошљавање Републике Српске у прошлој години забиљежио је више од милион посјета, што је за око осам одсто више у односу на 2015. годину. На страници су се до сада регистровала 332 послодавца који су тиме стекли могућност бесплатног објављивања огласа за слободна радна мјеста.

Извор: Глас Српске