Firenca, grad Toskane, italijanskog regiona čuvenog po svojoj ljepoti, a nosi i epitet svjetske prestonice umjetnosti. Kada je 59. godine Julije Cezar osnovao, na mjestu današnje Firence, naselje za stare, ljude u penziji, pripadnike svojih legija, nije mogao ni da sanja da postavlja temelje gradu koji će postati jedan od najslavnijih u svijetu i u koji će dolaziti milioni posjetilaca samo da bi se divili njegovim trgovima i spomenicima.

Najpoznatiji je po katedrali Duomo, njenoj kupoli i plemićkoj porodici Mediči. Ali, malo ljudi zna da je ta ista katedrala među deset najdužih crkava u Evropi, kao i to da je Firenca još sredinom 14. vijeka postala prvi grad na svijetu s popločanim ulicama, te da je neko vrijeme bila i prestonica Kraljevine Italije. Italijanska ljepotica Firenca može se pohvaliti da je iznjedrila i Makijavelija te osnivača poznate modne marke „Guči“.

Samu katedralu Duomo krase stotine rezbarija, kipova i mozaika, koji već vijekovima dokazuju kolika je bila snaga tadašnje Firentinske Republike. Posjetiocima sa ponosom pokazuje kakvi su majstori živjeli i radili na tim prostorima. To se najbolje vidi i po crkvama poput Santa Marija Novel, San Lorenca te bazilike Santa Croce. Nedaleko od katedrale nalazi se možda i najpoznatiji trg, Pjaca dela sinjorija, mjesto na kojem je centar firentinske političke moći, Palaco Večio. Tu su i Neptunova fontana, kopija slavnog Mikelanđelovog Davida, te jedna od najbogatijih svjetskih galerija po vrijednosti umjetničkih djela, „Uffizi“. U samoj blizini je i Palac piti, bivša prestonica velikog toskanskog vojvode, koja je još poznata i po svojim predivnim vrtovima „Boboli“.

Uskim dvorištem iz galerije „Uffuzi“ može se doći do obale rijeke Arno i šetališta odakle se najbolje vidi Stari most, koji je najpoznatiji po velikom broju zlatara i draguljarnica koje se na njemu nalaze. On je ujedno i jedini most koji je preživio bombardovanje grada tokom Drugog svjetskog rata. Glavne šoping ulice u Firenci smještene su na potezu od katedrale i Pjaca dela republika prema Starom mostu. To su Vija Roma, Vija Kalimala i Vija por santa Marija u kojima se mogu naći prodavnice modnih dizajnera kao što su „Guči“, „Miu Miu“, „Hugo Bos“ ili „Lou Jo“, kao i „pristupačnije“ marke poput „Konte of florens“, „Zara“, H&M, „Masimo Duti“, „Mis Siksti“, „Puma“ itd. Od tradicionalne ponude koju Firenca nudi, tu su prodavnice i štandovi s proizvodima od keramike, kože i naravno neizostavnog vina. Noćni život u Firenci uglavnom se zasniva na zabavi prilagođenoj studentima, koji iz cijelog svijeta dolaze da studiraju umjetnost i italijanski jezik.

Izvor: Glas Srpske